‘Vulkaan Hekla op uitbarsten’

A picture taken on July 1, 2006 shows the Hekla volcano. One of Iceland's most feared volcanoes looks ready to erupt, with measurements indicating magma movement, Icelandic experts said on July 6, 2011 raising fears of a new ash cloud halting flights over Europe. The Hekla volcano is close to the ash-spewing Eyjafjoell, which last year caused the world's biggest airspace shut down since World War II, affecting more than 100,000 flights and eight million passengers. The Iceland Civil Protection Authority told AFP it was closely monitoring the situation. AFP PHOTO / MARCEL MOCHET
A picture taken on July 1, 2006 shows the Hekla volcano. One of Iceland's most feared volcanoes looks ready to erupt, with measurements indicating magma movement, Icelandic experts said on July 6, 2011 raising fears of a new ash cloud halting flights over Europe. The Hekla volcano is close to the ash-spewing Eyjafjoell, which last year caused the world's biggest airspace shut down since World War II, affecting more than 100,000 flights and eight million passengers. The Iceland Civil Protection Authority told AFP it was closely monitoring the situation. AFP PHOTO / MARCEL MOCHET De Hekla op IJsland (archiefbeeld). Foto AFP

In IJsland staat volgens deskundigen opnieuw een vulkaan op uitbarsten. De ongebruikelijke ondergrondse activiteit in de vulkaan Hekla wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De experts verwachten dat de vulkaan snel uitbarst.

De Hekla is een van IJslands grootste, bekendste en actiefste vulkanen en barst gemiddeld één keer per tien jaar uit. De laatste keer was in 2000.
De eruptie van de nabijgelegen vulkaan Eyjafjallajokul in april 2010 veroorzaakte grote problemen voor het vliegverkeer. In mei waren er kleine verstoringen door een uitbarsting van de Grimsvotn.