Vroege meting: verlaging overdrachtsbelasting heeft effect

Het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting is nu al te merken. In een enquête van VBO Makelaar geeft het merendeel van de makelaars aan dat het aantal bezichtigingen met 10 tot 25 procent steeg in de afgelopen week.

Afgelopen donderdag besloot het kabinet de overdrachtsbelasting voor de periode van één jaar te verlagen van 6 naar 2 procent. De maatregel is bedoeld om de huizenmarkt weer uit het slop te trekken. Veel potentiële huizenkopers zagen de ‘verhuisbelasting’ als een drempel en zien in de - voorlopig als tijdelijk vastgestelde - verlaging een kans om nu de huizenmarkt op te gaan. De verlaging van de overdrachtsbelasting ging met terugwerkende kracht in per 15 juni en geldt alleen voor particuliere woningen.

De stijging in het aantal bezichtingen werd gemeten door VBO Makelaar, de brancheorganisatie van makelaars en taxateurs. Bijna honderd makelaars zijn ondervraagd, waarvan 65 procent schat dat het aantal aanvragen voor bezichtigingen met 10 tot 25 procent is gestegen. De grootste stijging zit in de prijsklasse tussen de 250.000 en de 400.000 euro, de zogenaamde ‘doorstarters’.

Directeur Hans van der Ploeg zei vanmorgen bij BNR Nieuwsradio dat hij dacht dat “kopers nu dan toch het licht aan het eind van de tunnel zien en de stap wagen”. VBO Makelaar benadrukt dat het desondanks nog te vroeg is om definitief te bepalen in hoeverre de maatregel effect heeft op de woningmarkt.

Dat zegt NRC-redacteur Eppo König ook. Hij voegt daaraan toe dat de cijfers komen van een organisatie die baat heeft bij de stijging:

“Het is nog niet eens een week geleden sinds tot de maatregel besloten werd, dus het is te vroeg om het reële effect te kunnen meten. Er moet bovendien de kanttekening bij gemaakt worden dat de branche zelf gebaat is bij dergelijke optimistische cijfers en het daarom graag naar buiten brengt.”