Vindersloon

Ik hoorde het van een vriendinnetje, die had het weer van een meisje op salsales, en die had het weer van haar chef die Fiscalert leest. Fiscalert is een oersaai belastingblaadje, een soort reisgids door het Nederlandse belastingwoud van toeslagen, heffingskortingen en aftrekposten. Met Fiscalert bespaar je zoveel geld dat het blad geen vaste abonnementsprijs hanteert maar de dankbare lezers zelf mogen bepalen hoeveel het blad ze waard is.

Fiscalert bespaarde mij indirect 600 euro. Wat blijkt namelijk? Als je inkomen wisselt (dus je verdiende tijdens je studententijd bijvoorbeeld 250 euro per maand en na je afstuderen 2.500 euro), dan mag je over drie achtereenvolgende jaren je inkomen middelen, waardoor je tot vijf jaar na dato veel belasting kan terugkrijgen.

Ik wist dat niet. En ik doe altijd ontzettend mijn best op mijn aangifte. Het hele jaar noteer ik zorgvuldig aftrekposten, zoek uit hoeveel dividendbelasting ik heb betaald, studeer lang op de vraag of ik mijn studieschuld in box 3 mag opgeven. Echt, mijn aangifte krijgt bovengemiddeld veel aandacht. Maar ondanks dat, heb ik kennelijk nog steeds geen flauw benul hoeveel ik de Staat eigenlijk verschuldigd ben. Alsof belasting betalen geen droge burgerplicht is, maar een soort spannend spel waarin je met allerlei trucjes en tactieken je medeburger te slim af kan zijn.

Het geeft een onwaarschijnlijk knullig gevoel. Alsof er zonder dat ik het wist onderweg 600 euro uit mijn portemonnee is gedwarreld. Ik had er een Samsung Galaxy SII van kunnen kopen, of een nieuwe fiets. En het lijkt bijna niet te voorkomen. Tenzij je zin hebt om op het strand in plaats van een goed boek, een jaargang Fiscalert door te ploeteren. Anders moet je maar hopen dat iemand op een verjaardag of op Facebook of in nrc.next spontaan begint over belasting betalen en ook toevallig nog eens weet in welke tochtige spelonk van het belastingdoolhof de Staat je zes briefjes van honderd heeft verstopt.

Maar goed, je weet het nu. Zoek maar op ‘inkomen middelen’, en knoop een extra week aan je vakantie vast. Ik reken er niks voor. Bepaal zelf maar hoeveel dit advies je waard is. Mijn rekeningnummer is bekend bij de redactie. Zie het maar als vindersloon.

Rosanne Hertzberger