Videobellen via Facebook, dankzij Skype

Door de toevoeging van videochat van Skype heeft Facebook (750 miljoen leden) de kans om een nog belangrijker speler in de telecomindustrie te worden.

Amper een week nadat Google concurrerend sociaal netwerk Google+ introduceerde, kondigt Facebook  een nieuwe functie aan: videochat in samenwerking met Skype. Het is de eerste van een reeks nieuwe samenwerkingen met andere internetdiensten, aldus Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Door toevoeging van een soort mini-Skype aan het Facebooksysteem, kun je straks rechtstreeks videobellen met vrienden in het netwerk. Het is niet nodig om extra software te installeren, de functie wordt geactiveerd zodra je een videogesprek binnenkrijgt of zelf facebook.com/videocalling bezoekt.

750 miljoen leden

De samenwerking met Skype komt niet onverwacht want het was sinds kort al mogelijk om via Skype met Facebook-vrienden te chatten. Op dit moment telt Facebook 750 miljoen leden -  de inschatting van Inside Facebook dat de klad zit in de groei lijkt dus wat voorbarig. De samenwerking is voor Skype de snelste methode om meer wereldwijd dan een miljard gebruikers aan te trekken, aldus Skype-directeur Tony Bates. Het is een samenwerking met gesloten portemonnee en de integratie van Skype is ook een bevestiging van de nauwe banden tussen Facebook en Microsoft. Microsoft wil Skype immers kopen voor 8,5 miljard dollar - een overname die nog goedgekeurd moet worden.  ”We waren dit al van plan voordat het bod op Skype kwam, maar het past goed bij onze stabiele relatie met Microsoft”, aldus Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.Het sociale netwerk werkt al nauw met Microsoft samen op het gebied van advertenties en zoekmachine Bing. Daarnaast heeft Microsoft een klein belang in Facebook van 1,6 procent. Dat kostte Microsoft in 2007 240 miljoen dollar en  zou  nu naar schatting 1,3 miljard dollar waard zijn. Maar de hechte band met Facebook is veel waardevoller. Microsoft zit eerste rang nu Facebook uitgroeit tot een alternatieve sociale infrastructuur bovenop het gewone web.  750 miljoen internetters (de nieuwste stand) die niet of nauwelijks met diensten van Microsofts aartsconcurrent Google in aanraking komen: dat moet het online paradijs zijn in de ogen van Microsoft-baas Steve Ballmer.

Skype, aan de andere kant, is een belangrijke troef voor Microsoft om relevantie te winnen op de smartphone-markt. Daar is het aandeel van Windows Phone 7 nog klein in verhouding tot Google Android en Apple iOS. Maar voor gratis bellen met een goed geïntegreerde Skype-client in Windows Phone 8 zijn straks wellicht meer klanten te porren.

Facebook/Skype: nog niet op de telefoon

De videochatfunctie voor Facebook werkt nu overigens niet op een telefoon, alleen op een desktop of laptop met volwaardige webbrowser. Dit ongetwijfeld tot opluchting van de telecomindustrie. Die ziet het gebruik van sms’jes al dalen omdat smartphonegebruikers liever berichten uitwisselen via sociale netwerken. De opluchting zal van korte duur zijn: Facebook werkt natuurlijk wel aan een mobiele toepassing van Skype. Later worden wellicht extra functies toegevoegd als rechtstreeks bellen naar gewone telefoonnummers, onderdeel van de betaalde versie van Skype. Het Facebook-netwerk wordt overigens alleen gebruikt voor het tot stand brengen van de verbinding, de afhandeling van de videostroom gaat via de peer-to-peer technologie van Skype. “De enige beperking is de kwaliteit van je verbinding en die van de webcamera”, aldus een Facebook-ontwikkelaar.

Slimme timing

Videochat in FacebookVideochat in Facebook

Aan deze integratie van Skype werd al enkele maanden gewerkt, nog voor de Microsoft-deal speelde. De aankondiging van de videochat-functie in Facebook is wel goed getimed, zo kort na het nieuws van concurrent Google. Zuckerberg kondigde vorige week al een ‘awesome’ nieuwe uitbreiding aan om Google de wind uit de zeilen te nemen. Google is nog in een pril stadium met Google+, waar slechts een beperkt aantal gebruikers is toegelaten. De eerste reacties zijn positief - dat kon je van Googles eerder pogingen om een Facebook-concurrent te creëren niet zeggen. Het meest opvallende verschil is dat Google Plus de gebruiker meer mogelijkheden biedt om vrienden in groepen te verdelen - de zogeheten circles. Zo voorkom je dat informatie voor vrienden bij collega’s of familie terecht komt. Daarnaast is er Google HangOut, een videochatfunctie voor groepen. Niet geheel toevallig voegde Facebook vandaag ook groupchat toe.

Nieuwe social apps

Google+ heeft nog amper applicaties, zelfs simpele functies als het koppelen van je Twitter-account. Dat is een kwestie van tijd: Google+ is domweg te nieuw. Maar social apps zijn wel de toekomst, aldus Mark Zuckerberg: hij denkt dat nieuwe technologie vooral software en diensten zullen zijn met een sociale infrastuctuur. Dat betekent: een hoop nieuwe uitbreidingen voor Facebook. Een mogelijke app waarmee Facebook nog nauwer zou kunnen samenwerken is muziekdienst Spotify. Deze muziekdienst streamt liedjes vanaf het internet, met toegang tot miljoenen liedjes. Spotify heeft al een vorm van Facebook-integratie en is een succes in Europa. Maar Spotify kan pas echt gaan groeien nu het de Amerikaanse markt kan bedienen. Een combinatie van Facebook en Spotify zou een serieuze bedreiging zijn voor de nieuwe muziekdiensten van Apple, Google en Amazon.

Een andere social app met toekomst: Netflix is de streaming video-variant op Spotify,  helaas alleen verkrijgbaar in de VS. Ook deze webdienst zou volgens Zuckerberg kunnen profiteren van een ‘sociale infrastructuur’. Samen video’s kijken, elkaar wijzen op nieuwe films en series: dat lijkt een prima aanvulling op de grootste sociale infrastructuur van dit moment, Facebook.