Uitgelicht

Film

My Best Friend’s Wedding (P.J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel’s Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantische komedie. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde.RTL5, 20.30-22.40u.

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Joe Eszterhas, scenarist van Basic Instinct, bewerkte een roman van Ira Levin voor thriller over voyeurisme, moord en erotiek in een flatgebouw. Suspense lijkt bijzaak in film vol gratuite hitsigheid, ondeugende spelletjes en zwart ondergoed. Met Sharon Stone, William Baldwin, Tom Berenger.RTL8, 20.30-22.40u.

Shooting Dogs (Michael Caton-Jones, 2005, Groot-Brittannië/ Duitsland). Documentair-realistische geschiedenisles speelt zich af tegen de achtergrond van de genocide in Rwanda die in 1994 honderdduizenden mensen het leven kostte. Regisseur Caton-Jones doet niet erg zijn best om uit te leggen hoe het ook alweer zat met de Hutu’s en de Tutsi’s. Er is vooral angst en onzekerheid. Met John Hurt als missiepriester en Hugh Dancy als idealistische leraar. Canvas, 20.45-22.45u.

Born on the Fourth of July (Oliver Stone, 1989, VS). Tweede deel van Stones Vietnamtrilogie is gebaseerd op autobiografische roman van Ron Kovic, het verhaal van een patriottische, rechts georiënteerde marinier die in de rolstoel tot inkeer komt en zich ten slotte een fel tegenstander van de oorlog betoont. De heftigheid van Stones woede over het gebrek aan verzorging van Amerika’s gewonden maakt het epos wat primitief. Schitterende hoofdrol van Tom Cruise. RTL7, 22.00-00.45u.

La possibilité d’une île (Michel Houellebecq, 2008, Sp/F/D). Regiedebuut van de Franse schrijver die voor de verfilming van zijn eigen roman ook het scenario voor zijn rekening nam. Film over leegte en hopeloosheid: een profeet laat zijn aanhangers onderzoek doen naar gentechniek om mensen te kunnen klonen opdat die klonen identieke herinneringen krijgen. Dat plan lukt, maar het resultaat is een groep mensen die vegeteren. Duizenden jaren later trekt de vijfentwintigste generatie van een kloon van de profeet de wereld in om het fenomeen ‘liefde’ te ontdekken. Arte, 23.40-01.05u.

Life (Ted Demme, 1999, VS). Tandenloze komedie over twee kibbelende vrienden – Eddie Murphy en Martin Lawrence – die ten onrechte levenslang krijgen in het racistische Zuiden van 1932. Met dank aan de grimeerafdeling gaan er liefst zestig jaar voorbij.BBC 1, 00.45-02.25u.

Informatief

The trials of Darryl Hunt. Documentaire met het verhaal over een onterechte veroordeling van een zwarte man die ervan verdacht werd een blanke vrouw te hebben vermoord. In 1984 wordt journaliste Deborah Sykes verkracht en doodgestoken. Een wat vreemde noodoproep van de 19-jarige Darryl Hunt maakt de jongeman meteen verdacht. Een dubieuze getuigenis van een voormalig Ku Klux Klan lid wijst de jongeman als dader aan. Er is geen enkel bewijs, maar de geheel blanke jury oordeelt hem schuldig. Hunt wordt veroordeeld tot levenslang. In 1994 bewijst een DNA-test dat Hunt niet de dader is. Daarna duurt het nog eens tien jaar voor hij vrijgelaten wordt. De documentaire reconstrueert de tragedie door middel van beeldmateriaal dat werd gedraaid tijdens het proces en getuigenissen van de betrokken partijen. De documentaire toont hoe racisme en incompetentie de rechtsgelijkheid in Amerika ondermijnen.Canvas, 22.45-00.30u.

Die Finsternis. Documentaire uit 2005 over de laatste maanden van de met de Duitsers collaborerende Vichy-regering onder maarschalk Pétain. Die was in september ’44 naar Zuid-Duitsland gevlucht en had zich geïnstalleerd in Slot Hohenzollern bij Sigmaringen. Tot de Duitse overgave in ’45 was het zijn hoofdkwartier. De film is gebaseerd op de roman D’un château l’autre van Louis Ferdinand Céline, de antisemitische schrijver die zich in Sigmaringen als arts bij Pétains kliek had aangesloten.Arte, 01.05-02.30u.

Amusement

Lipdub. Nieuwe serie afleveringen van het programma waarin een bestaand nummer wordt geplaybackt en in één take met een grote groep mensen op video wordt opgenomen. Het programma laat ook de voorbereidingen, de stunts, overwonnen angsten, bloopers en de spanning of de opname in één take gaat lukken, zien. Plus het resultaat en de reactie van degene voor wie de lipdub gemaakt is. Vanavond verrast Gajal (20, danser), zijn broer Moechtar (17, rapper). De broers uit Zierikzee hebben samen een auto-ongeluk overleefd, maar terwijl Moechtar al maanden aan het revalideren is, hield Gajal, die de auto bestuurde, niks over aan het ongeluk. Ned.3, 21.20-21.50u.