Tsunami-alarm Nieuw-Zeeland na zware aardbeving

AFP-fotograaf Torsten Blackwood
AFP-fotograaf Torsten Blackwood Op 22 februari werd de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland getroffen door een zware aardbeving. Foto AFP / Torsten Blackwood

Update, 7 juli, 11:03: Het tsunami-alarm dat na de zware aardbeving bij Nieuw-Zeeland werd afgegeven, is ingetrokken.

Een krachtige aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter heeft voor de kust van de Kermadeceilanden plaatsgevonden. Het Amerikaanse seismologische instituut U.S. Geological Survey heeft een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd voor het dichtbijgelegen Nieuw-Zeeland.

Dat meldt persbureau Reuters. Nieuw-Zeeland ligt 900 kilometer ten zuid-westen van de eilandengroep. De aardbeving werd in eerste instantie gemeten als een met een kracht van 7.9 op een diepte van 48 kilometer. Maar later werd de aardbeving terug geschaald naar 7.8.

Het U.S. Pacific Tsunami Center meldt dat het nog onzeker is of er daadwerkelijk een tsunami is ontwikkeld. Maar het centrum heeft berekend dat als dat wel het geval is, deze over twee uur de oostelijke kust van Nieuw-Zeeland bereikt.

Beelden van de aardbeving bij Nieuw-Zeeland van het Amerikaanse Pacific Tsunami CenterBeelden van de aardbeving bij Nieuw-Zeeland van het Amerikaanse Pacific Tsunami Center

In februari werd de stad Christchurch getroffen door een aardbeving (fotoserie). Bij de beving, die een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter, kwamen 181 mensen om het leven. Sindsdien is de stad opgeschrikt door duizenden naschokken.

De aardbeving die Japan op 11 maart trof voor de noordoostelijke kust had een kracht van 8.9.