Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tripoli wil 72 opstandelingen aanklagen

Libische aanklagers willen 72 opstandelingen, die lid zijn van de Nationale Overgangsraad, in een speciale rechtbank aanklagen voor hoogverraad.

Dat liet de rechter die de aanklacht momenteel samenstelt, Khalifa Isa Khalifa, vandaag weten tegenover persbureau AP. De opstandelingen zullen bij verstek berecht worden.

De Nationale Overgangsraad was niet bereikbaar voor commentaar. Onder de aangeklaagde opstandelingen bevindt zich ook leider Mustafa Abdul-Jalil. De 72 Libiërs worden onder andere aangeklaagd voor het onthullen van staatsgeheimen aan buitenlandse mogendheden, het met geweld proberen het regime omver te werpen en hulp bieden aan de interventie van de NAVO in Libië.

Volgens rechter Khalifa zal de zaak tegen de opstandelingen overzien worden door drie rechters en zullen verschillende getuigen gehoord worden. Khalifa ging niet in op de strafeis, maar in Libië staat op hoogverraad de doodstraf. Bij een veroordeling zal Libië de hulp inroepen van Interpol om de opstandelingen op te sporen en uit te leveren.

Libische opstandelingen rukken op richting Tripoli

De Libische opstandelingen rukken momenteel op richting hoofdstad Tripoli. Vanmiddag namen zij het stadje Al-Qawalish in. Dit maakt deel uit van een offensief om de strategisch gelegen stad Garyan op 80 kilometer ten zuiden van Tripoli te veroveren.