Toneel op tv stopt, de kijkers zapten weg

De serie ‘Toneel op de televisie’ is gestopt. Twee jaren achtereen, steeds in de nazomer, waren de zes beste toneelstukken van het seizoen ook op de televisie te zien. Maar AVRO, NTR en VPRO, die de uitzendingen verzorgden, willen er niet mee doorgaan.

De omroepen vinden dat er nog geen ideale vorm is gevonden voor het opnemen van toneelstukken. „We hadden er een wisselend gevoel over”, zegt VPRO’s dramachef Joost de Wolf. „Bij het ene toneelstuk werkte de omzetting naar televisie beter dan bij de andere. En de uitzendingen werden door het publiek slechts in bescheiden mate omarmd.”

„Ik ben teleurgesteld en een beetje verbolgen”, reageert producent Marc Nelissen, die in 2009 de drie omroepen bereid vond het experiment twee jaar aan te gaan. Hij rept juist van „indrukwekkende aantallen kijkers”. In het eerste seizoen trokken de uitzendingen 100.000 tot 200.000 kijkers, maar tijdens het tweede seizoen – vorig jaar – zakte het gemiddelde naar iets minder dan 100.000. Die daling werd volgens Nelissen mede veroorzaakt door latere uitzendtijden en een minder regelmatige frequentie.

Erik Kroeze, woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep, wijst erop dat de lengte van een toneelvoorstelling vaak slecht past in de reguliere tv-schema’s. Slechts een op de zes kijkers haalde het einde van de uitzending: „Dat is een laag aantal, in vergelijking met het gemiddelde kijkgedrag.”

Nelissen heeft van de omroepen te horen gekregen dat ze nu eerst „een denkpauze” inlassen om te bezien hoe de televisie de podiumkunsten in beeld kan brengen. „In elk geval blijven de omroepen vasthouden aan de ambitie om toneel op de televisie te laten zien”, aldus Kroeze. „Maar hoe dat verder zal gaan, is nog niet bekend”.

De twaalf toneelregistraties die de laatste twee jaar werden uitgezonden, met toppers als La voix humaine (door Halina Reijn) en De koopman van Venetië (met Pierre Bokma), verschijnen binnenkort op dvd.