Tibetanen mogen verjaardag Dalai Lama niet vieren

Exiled Tibetans look on past a portrait of the Dalai Lama (L) during an event celebrating the Tibetan spiritual leader's 76th birthday at the Namgyal School in Kathmandu on July 6, 2011. Riot police in the Nepalese capital Kathmandu on July 6 arrested three Tibetan exiles who were attempting to celebrate the birthday of their spiritual leader. Hundreds of exiles from Tibet, who have fled their highly militarised homeland, attempted to attend a birthday event for the Tibetan spiritual leader at a school on the outskirts of Kathmandu. Nepal has a long border with China and is home to around 20,000 exiled Tibetans, but the government has taken an increasingly hardline on their activities under pressure from Beijing. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA
Exiled Tibetans look on past a portrait of the Dalai Lama (L) during an event celebrating the Tibetan spiritual leader's 76th birthday at the Namgyal School in Kathmandu on July 6, 2011. Riot police in the Nepalese capital Kathmandu on July 6 arrested three Tibetan exiles who were attempting to celebrate the birthday of their spiritual leader. Hundreds of exiles from Tibet, who have fled their highly militarised homeland, attempted to attend a birthday event for the Tibetan spiritual leader at a school on the outskirts of Kathmandu. Nepal has a long border with China and is home to around 20,000 exiled Tibetans, but the government has taken an increasingly hardline on their activities under pressure from Beijing. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA Tibetanen kijken naar een portret van hun leider, de Dalai Lama. Foto: AFP/Prakash Mathema

De Nepalese autoriteiten hebben Tibetanen in ballingschap in Nepal verboden vandaag de 76e verjaardag van hun spiritueel leider de Dalai Lama te vieren, uit angst dat de bijeenkomsten uitmonden in demonstraties tegen China.

Bijeenkomsten van Tibetanen in Nepal zijn in het verleden regelmatig uitgemond in protesten. De ruim twintigduizend in Nepal woonachtige Tibetanen willen dat er een einde wordt gemaakt aan de Chinese heerschappij over Tibet. Nepal zegt geen protesten te tolereren tegen bevriende landen, waaronder China.

De oproerpolitie hield in het noorden van Kathmandu Tibetaten tegen die een school in wilden om de verjaardag te vieren. Monniken en nonnen moesten buiten blijven, terwijl scholieren in uniform wel naar binnen mochten. Drie Tibetanen werden opgepakt toen zij op straat een gebedsbijeenkomst wilden houden.