Terug naar de toekomst in de Franse Jura

Quartier Lointain.Regie: Sam Garbarski. Met: Pascal Greggory, Léo Legrand. In: xx bioscopen. ***

In Quartier Lointain, de Franse variant op Back to the Future, komt striptekenaar Thomas per ongeluk terecht in zijn geboortestad. Bij het bezoeken van het graf van zijn moeder wordt hij onwel. Als hij ontwaakt, is het 1967 en is hij weer het jongetje van veertien dat hij toen was, maar met het bewustzijn van wat er zal gebeuren in de jaren die komen. Zo weet hij dat zijn vader op zijn verjaardag opeens uit het dorp verdwijnt. Zonder aanleiding zadelt hij zijn gezin met levenslang verdriet op. Met de kennis van nu probeert Thomas het vertrek van zijn vader te voorkomen.

Quartier Lointain is gebaseerd op de Japanse strip Herinneringen van Jirô Taniguchi. De filmversie speelt zich af in Frankrijk, in de prachtige omgeving van het Jura-gebergte. Het geboortedorp van Thomas is zijn bloeitijd al lang voorbij, winkels zijn dichtgetimmerd en alles bladdert af. Dat was in 1967 wel anders en alleen al dit verschil zorgt voor de licht melancholieke sfeer die over de film hangt. De film heeft een aangenaam kalm tempo en schetst een overtuigend beeld van pubers in de jaren zestig. De film zwelgt in schaamteloze, maar prettige nostalgie. Wel eentje die een beetje schuurt. De pijn van het leven dat nog komen gaat zit er al in verwerkt.