‘Ten minste 22 doden in Syrische stad Hama’

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - MANDATORY CREDIT "AFP / YOUTUBE" - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED An image grab taken from a video posted on YouTube on June 4, 2011 shows Syrian anti-government protesters carrying away a wounded demonstrator who was shot during clashes with security forces in the central city of Hama on June 3, 2011. AFP PHOTO/YOUTUBE
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - MANDATORY CREDIT "AFP / YOUTUBE" - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED An image grab taken from a video posted on YouTube on June 4, 2011 shows Syrian anti-government protesters carrying away a wounded demonstrator who was shot during clashes with security forces in the central city of Hama on June 3, 2011. AFP PHOTO/YOUTUBE Een inwoner van Hama wordt weggedragen nadat hij vermoedelijk gewond is geraakt bij protesten in de Syrische stad op 3 juni vorige maand. Foto AFP/YouTube

Bij de pogingen van de Syrische autoriteiten om de controle te herwinnen over de stad Hama zijn volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie 22 burgerdoden gevallen. Tachtig mensen zouden gewond geraakt zijn, van wie sommigen zeer ernstig. Zij zijn opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis.

Honderden militairen en agenten van veiligheidsdiensten hebben volgens het Syrische Observatorium van de mensenrechten in verschillende wijken in totaal meer dan 200 arrestaties verricht.

‘Vrijdag 150.000 mensen de straat op’
In Hama gingen vrijdag volgens oppositiegroepen meer dan 150.000 mensen de straat opgingen om te protesteren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Er worden nauwelijks buitenlandse journalisten in Syrië toegelaten, wat het moeilijk maakt om berichten over de feitelijke situatie te checken.

Tijdens de demonstratie van vrijdag lieten politie en leger zich niet zien, in tegenstelling tot hun geweld van 3 juni, toen zij 65 betogers zouden hebben gedood.

Volgens mensenrechtengroepen hebben de autoriteiten zeker 1.300 burgers gedood sinds het begin van het protest en meer dan 12.000 opgepakt. Het regime zegt dat gewapende groepen onder de betogers 500 agenten en militairen hebben gedood.