Spoeddebat Brits afluisterschandaal - ‘politiek probleem voor Cameron’

(FILES) This file picture taken on January 27, 2011 shows the News of the World newspaper logo at News International headquarters in London. British Prime Minister David Cameron on Tuesday July 5, 2011 condemned as "truly dreadful" allegations that a British tabloid hacked the voicemail of a missing teenage girl who was later found murdered. Cameron said police should investigate the claims about the News of the World, a Sunday tabloid owned by Rupert Murdoch's News International, in "the most vigorous way they can" and "without any worry about where the evidence should lead them". AFP PHOTO/Ben Stansall/FILES
(FILES) This file picture taken on January 27, 2011 shows the News of the World newspaper logo at News International headquarters in London. British Prime Minister David Cameron on Tuesday July 5, 2011 condemned as "truly dreadful" allegations that a British tabloid hacked the voicemail of a missing teenage girl who was later found murdered. Cameron said police should investigate the claims about the News of the World, a Sunday tabloid owned by Rupert Murdoch's News International, in "the most vigorous way they can" and "without any worry about where the evidence should lead them". AFP PHOTO/Ben Stansall/FILES Logo van de tabloid News of the World. Foto AFP/Ben Stansall

Het Britse lagerhuis houdt vandaag een spoeddebat naar aanleiding van de beschuldiging dat een medewerker van News of the World in 2002 de telefoon van een 13-jarig meisje dat vermist werd ‘hackte’. Het geval zou niet op zichzelf staan.

Het zou gaan om een privédetective die door de krant werd ingehuurd. Hij hackte volgens de beschuldigingen de telefoon van het meisje, Milly Dowler, om voicemails af te luisteren. Om te voorkomen dat nieuwe voicemails niet binnen zouden komen als de telefoon vol was, wiste hij zelfs oude berichten. De ouders van het meisje namen, omdat de telefoon dus nog gebruikt werd, aan dat ze nog in leven was. Ze werd uiteindelijk zes maanden na haar verdwijning vermoord teruggevonden.

Inmiddels is er een aantal verslagge­vers of medewerkers van de tabloid gear­resteerd op verdenking van het hacken van telefoons en blijken tientallen beken­de Britten te zijn afgeluisterd. Onder hen zijn politici, politiefunctionarissen, voetballers en acteurs. De Britse krant The Guardian meldt vanmorgen dat het ook is gebeurd bij slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005.

De laatste keer dat een spoeddebat plaatsvond in het lagerhuis, was in 2008. De Britse premier Cameron noemde wat de medewerker gedaan zou hebben “schokkend”. News of the World is onderdeel van News International en valt daarmee binnen het mediadomein van Rupert Murdoch. News International reageerde gisteren door te stellen dat het een “zorgwekkende onthulling” is.

‘Politiek probleem premier Cameron’

NRC-correspondent Titia Ketelaar in Londen schrijft vandaag dat het afluisterschandaal meer dan een journalistiek-ethische kwestie is.

Voor premier Cameron betekent het ook een politiek probleem. Opnieuw wordt er getwijfeld aan zijn mensenkennis en zijn banden met het Murdoch-imperium. Cameron is goed bevriend met Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van NotW ten tijde van het afluisteren van de telefoon van het vermiste schoolmeisje Milly Dowler. Nu is ze het hoofd van News International, en staat daarmee aan het hoofd van de grootste krantenuitgeverij van het Verenigd Koninkrijk.

De premier heeft ook nooit zijn voormalig persvoorlichter Andy Coulson willen veroordelen, de man die tussen 2003 en 2007 hoofdredacteur was van NotW en daarvoor plaatsvervangend hoofdredacteur. Onder Coulson, zo luiden de jongste aantijgingen, zijn politiefunctionarissen afgekocht om te voorkomen dat het hacken werd onderzocht.

Volgens Titia Ketelaar moet niet alleen de premier zich achter de oren krabben.

Politici van beide zijden hebben de afgelopen jaren nauwelijks hardop vragen gesteld over NotW’s journalistiek. Want, zo weet zelfs de jongste lichting parlementsleden, Murdochs kranten kunnen je maken of breken, zeker in verkiezingstijd. Harde kritiek bleef daardoor uit. Tot nu. Politici buitelen over elkaar heen in het veroordelen van deze nieuwste onthulling, al wordt er wel op gewezen dat het politieonderzoek naar detective Mulcaire en NotW nog loopt.