'Schaf die oortjes af'

Naam: Ab Geldermans

Leeftijd: 77

Tourprestaties: 5de in het algemeen klassement (1962), twee dagen gele trui (1962)

„Ik ging heel graag naar de Tour. Ik was een allround renner, al had ik niet echt een sprint. Ik koerste ook graag in Bretagne, waar de Tour nu is. In 1962 heb ik er de gele trui veroverd. Het parcours in Bretagne is lastig. Kopmannen moeten constant voorin zitten.

„Die acht seconden die Gesink heeft verloren, doen er niet toe. In de bergen gaat het om minuten. Ik denk niet dat Gesink dit jaar de Tour al kan winnen. Hij moet eerst nog bewijzen dat hij iedere dag de besten kan volgen. Hij is ook niet echt een aanvaller, dus ik zie hem Contador dit jaar niet bedreigen.

„Achteraf gezien had ik misschien de Tour kunnen winnen. Ik had een goede tijdrit en reed met de besten mee bergop. In 1961 ben ik voor de ploeg van [vijfvoudig Tourwinnaar] Jacques Anquetil gaan rijden. Dat had de ploegleiding goed gezien: als ploegmaat zou ik Anquetil natuurlijk nooit bedreigen in het klassement.

„Een goede ploeg is ontzettend belangrijk. Met de ploeg hebben wij Anquetil vaak voor de nederlaag behoed. Hij was verschrikkelijk bijgelovig. Voor elke Tour ging hij naar een waarzegster. In 1964 voorspelde zij hem dat hij de rit na de rustdag een slechte dag zou hebben. Op de tweede col loste hij al. Toen zijn we met zes ploegmaten rond hem gaan rijden, en hebben we hem die col opgeduwd. Op de top had Anquetil vier minuten achterstand. Hij is toen met doodsverachting naar beneden gereden, en we hebben hem in de vallei terug bij de kopgroep gebracht.

„Schaf die oortjes zo snel mogelijk af. Het heeft de koersen helemaal veranderd. Ontsnappingen zijn ten dode opgeschreven. In mijn tijd dachten renners vaak dat ze gewonnen hadden. Dan reden ze juichend over de streep, om daarna vast te stellen dat er drie minuten daarvoor al een groepje was aangekomen.

„Ironisch genoeg was ik met oortjes mijn gele trui nooit kwijtgeraakt. We reden met het peloton door een stad, en Anquetil reed lek. Ik moest hem terugbrengen. Toen we aansloten, hoorden we dat er dertig man waren ontsnapt. We hebben tevergeefs zestig kilometer achtervolgd. Ik verloor een minuut, André Darrigade nam het geel over.

„De gele trui geeft je vleugels. Dat zag je gisteren ook bij Thor Hushovd. Dat is een sprinter, maar met die gele trui kan hij toch de beste klimmers volgen op een lastige aankomst. Vraag het aan elke wielrenner: het is de mooiste trui die je kan dragen.”