Saab krijgt toestemming voor verkoop vastgoed

Saab verkoopt het vastgoed, waaronder de fabriek, aan een consortium van Zweedse investeerders.

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft toestemming gegeven voor de verkoop van vastgoed door autofabrikant Saab. Dat heeft de EIB gisteren bekendgemaakt. Met de opbrengst wil Saab-eigenaar Swedish Automobile leveranciers betalen, zodat de fabriek weer opgestart kan worden.

Saab verkoopt het vastgoed, waaronder de fabriek, aan een consortium van Zweedse investeerders. Zij betalen 28 miljoen euro voor een belang van 50,1 procent in Saab Automobile Property. Daarna huurt Saab het vastgoed weer terug.

De Zweedse overheid moet nog toestemming geven voor de verkoop. De overheid staat garant voor een lening van Saab bij de EIB. Saab heeft in ruil daarvoor weer de aandelen van Saab Automobile Property in onderpand gegeven aan de overheid.

Gisteren werd ook bekend dat de intentieverklaring met de Chinese producenten Pang Da en Youngman zal worden omgezet in een bindende overeenkomst. Een woordvoerder liet weten dat Saab de fabriek in het Zweedse Trollhättan volgende week weer wil opstarten. De fabriek ligt, met een kleine tussenpoos, al maanden stil omdat leveranciers weigeren onderdelen te leveren. Met de recente overeenkomsten, waaronder ook nog een lening van een investeringsfonds op de Bahama’s, wil Saab de leveranciers betalen. (NRC)