Russische jurist werd wel in cel doodgeslagen

Sergej Magnitski werd in 2008 gearresteerd nadat hij ambtenaren van corruptie had beschuldigd.

Magnitski werkte voor het Amerikaanse investeringsfonds Hermitage Capital in Moskou. Hij werd in 2008 gearresteerd, nadat hij politieofficieren en ambtenaren beschuldigde van belastingzwendel rondom het bedrijf. Een jaar later stierf hij in zijn cel. De Russische Adviesraad voor de Mensenrechten van president Medvedev maakte gisteren bekend dat zijn dood het gevolgd was van zware mishandeling door zijn cipiers. Daarmee wordt het maandag geopenbaarde rapport van het Openbaar Ministerie onderuit gehaald, waarin staat dat de jurist overleed door medische verwaarlozing.

De zaak-Magnitski geldt als een testcase voor de door Medvedev toegezegde juridische hervormingen en heeft in de afgelopen jaren internationaal voor opschudding gezorgd. Vorige week nog nam de Nederlandse Tweede Kamer unaniem een motie aan waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen de verantwoordelijke Russische ambtenaren, zoals het blokkeren van tegoeden. Moskou is boos en zegt met gelijke munt te zullen terugbetalen. Volgens de toenmalige baas van Magnitski, de Amerikaan William Browder, heeft een bij de zwendel betrokken belastingambtenaar voor een vermogen aan onroerend goed gekocht en 39 miljoen dollar naar Zwitserse bankrekeningen gesluisd. Tot nog toe zijn slechts enkele gevangenisbestuurders ontslagen of overgeplaatst. Van de betrokken politieambtenaren is niemand aangeklaagd. Enkelen zijn door Medvedev zelfs bevorderd. (NRC)