Rosenthal bezoekt alsnog Kunduz - ‘uitstel kwam door algemeen veiligheidsrisico’

Caption: In this June 18, 2011 photo, Samiullah Qatra, right, the provincial police chief of Kunduz, shakes hands with Afghan policemen in Kunduz, north of Kabul, Afghanistan. Buried behind the airport in northern Afghanistan's Kunduz city, police uncovered 2,000 kilograms (4,400 pounds) of explosives, enough to make dozens of suicide vests or improvised explosive devises able to shear through armor, maiming and killing those inside, the provincial police chief told The Associated Press this week. (AP Photo/Fulad Hamdard)
Caption: In this June 18, 2011 photo, Samiullah Qatra, right, the provincial police chief of Kunduz, shakes hands with Afghan policemen in Kunduz, north of Kabul, Afghanistan. Buried behind the airport in northern Afghanistan's Kunduz city, police uncovered 2,000 kilograms (4,400 pounds) of explosives, enough to make dozens of suicide vests or improvised explosive devises able to shear through armor, maiming and killing those inside, the provincial police chief told The Associated Press this week. (AP Photo/Fulad Hamdard) Het hoofd van de provinciale politie, Samiullah Qatra, begroet politieagenten in Kunduz, 18 juni 2011. Foto AP / Fulad Hamdard

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft vandaag alsnog een bezoek gebracht aan de Afghaanse provincie Kunduz.

Tijdens het vier uur durende bezoek sprak hij met Duitse legercommandanten en militairen en met de negentig leden van het Nederlandse managementteam. Volgens NRC-correspondent Bette Dam die aanwezig was, sprak Rosenthal de soldaten toe in dezelfde stijl van president Barack Obama, te midden van de verzamelde militairen.

De minister vertelde dat hij onder de indruk was van de professionaliteit van het leger en dat hij gesproken had met de Duitse legercommandant kolonel Norbert Sabrautzki over de situatie in de provincie en “dat hij daar een goed gevoel bij had gehad”, vertelt Dam. Hij sprak ook van de “professionaliteit” van de Duitse operatie in de regio waar Nederlandse trainers Afghanen gaan opleiden tot politieagenten.

Rosenthal sprak over het feit dat de Duitse commandanten van de Afghanen vernomen hadden, dat er een grote behoefte was aan de Nederlandse missie in Kunduz, aldus Dam.

Maandag werd het geplande bezoek aan Kunduz van Rosenthal door veiligheidsrisico’s uitgesteld. Aan Dam vertelde hij dat het ging om een “algemeen veiligheidsrisico” in Kunduz, dat geen verband hield met zijn bezoek. Rosenthal:

“Het werd verstandig gevonden om niet te gaan, daarvan moet je niet uitgaan dat het gevaar gelinkt was aan mijn bezoek.”

Het feit dat Rosenthal alsnog een bezoek bracht aan Kunduz, zo vertelde hij aan Dam, komt omdat hij “er veel omgeeft”.