Regels voor rookverbod direct aangepast

Het ontwerpbesluit over het rookverbod in de horeca moet worden aangepast. Dat stelt de Raad van State in een advies dat gisteren openbaar is gemaakt. Zo wordt met de uitzondering voor kleine cafés afgeweken van het tabaksontmoedigingsbeleid, wat gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Minister Schippers van VWS moet beter uitleggen hoe die twee zich tot elkaar verhouden. In het eveneens gisteren gepubliceerde aangepaste besluit is de kritiek van de Raad van State ondervangen, zegt een woordvoerder van het ministerie. „De meeste punten zijn overgenomen.” Daarnaast worden, zoals eerder aangekondigd, de boetes verdubbeld. Bij de eerste overtreding moet 600 euro worden betaald. Dat loopt daarna op van 1.200 en 2.400 euro tot 4.500 euro. Normaal zou de wet op 1 januari worden aangepast, maar „uit oogpunt van helderheid in de handhaving” wil Schippers de wijziging zo snel mogelijk in werking laten treden. (NRC)