Pamplona maakt zich op voor negen dagen feest

Revellers are showered with water during the start of the San Fermin Festival in Pamplona July 6, 2011. The annual festival, best known for its daily running of the bulls, kicked off on Wednesday with the traditional "Chupinazo" rocket launch and will run until July 14. REUTERS/Joseba Etxaburu (SPAIN - Tags: SOCIETY)
Revellers are showered with water during the start of the San Fermin Festival in Pamplona July 6, 2011. The annual festival, best known for its daily running of the bulls, kicked off on Wednesday with the traditional "Chupinazo" rocket launch and will run until July 14. REUTERS/Joseba Etxaburu (SPAIN - Tags: SOCIETY)

Amper begonnen, maar nu al uitzinnig. Tienduizenden feestvierders zijn op het centrale plein van Pamplona samengekomen om op eigentijdse wijze de patroonheilige San Fermin (wikipedia) een eer te bewijzen.

Hoewel het hoogtepunt van het negen durende feest, de wereldberoemde stierenrennen, pas morgen begint, kleuren de straten vandaag al eensgezind rood van uitzinnige Spanjaarden en toeristen.

Bij de stierenrenren vallen jaarlijks talloze gewonden, in sommige gevallen zelfs doden, doordat de losgelaten vechtstieren zich in blinde paniek een weg door het publiek banen.

Vorig jaar raakte de 24-jarige Chileense ober Alonso Ceardi zwaargewond nadat hij op de hoorn werd genomen door een stier. Ondanks het enorme litteken dat hij hieraan overhield, is hij er dit jaar gewoon weer bij.

Het litteken van Alonso Ceardi, die vorig jaar het onderspit moest delven. Foto: Reuters/Eloy AlonsoHet litteken van Alonso Ceardi, die vorig jaar het onderspit moest delven. Foto: Reuters/Eloy Alonso

Het tonen van de borsten gebeurt om precies twaalf uur, als het festival officieel begint. Foto ReutersHet tonen van de borsten gebeurt om precies twaalf uur, als het festival officieel begint. Foto Reuters

Bij de feesten in Pamplona vormt alcohol een terugkerend thema. Foto: AFP/ Javier SorianoBij de feesten in Pamplona vormt alcohol een terugkerend thema. Foto: AFP/ Javier Soriano

Rood domineert deze dagen in Pamplona. Foto: AFP/ Ander GilleneaRood domineert deze dagen in Pamplona. Foto: AFP/ Ander Gillenea