Op de gele trui wil Evans nog wel even wachten

Cadel Evans won de vierde rit in de Tour, vóór de sterke Alberto Contador.

Johnny Hoogerland blonk uit en reed tot vlak voor de finish in een kopgroep.

BMC Racing Team's Cadel Evans of Australia is helped after having a flat tyre during the fourth stage of the Tour de France 2011 cycling race from Lorient to Mur-de-Bretagne, July 5, 2011. Evans edged past Saxo Bank-Sungard rider Alberto Contador of Spain at the finish line to win the stage. REUTERS/Joel Saget/Pool (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING)
BMC Racing Team's Cadel Evans of Australia is helped after having a flat tyre during the fourth stage of the Tour de France 2011 cycling race from Lorient to Mur-de-Bretagne, July 5, 2011. Evans edged past Saxo Bank-Sungard rider Alberto Contador of Spain at the finish line to win the stage. REUTERS/Joel Saget/Pool (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Een tikje op de schouder door ploeggenoot George Hincapie, en daar brak de gelukzalig glimlach door bij Cadel Evans. Op de lastige Mûr-de-Bretagne, een kuitenbijter van de derde categorie, versloeg hij in de sprint de indrukwekkende Alberto Contador en kwam hij voor het eerst als winnaar over de streep in een Touretappe. Op concurrenten als Andy Schleck en Robert Gesink pakte de Australiër 8 seconden. Alleen de gele trui zat er niet in, omdat leider Thor Hushovd ijzersterk in het spoor bleef van de beste klimmers. „Geel had ik al eens eerder”, lachte Evans (34). „Daar kan ik nog wel even op wachten.”

Op het netvlies staat zijn huilbui in de vorige Tour, toen hij met een schouderblessure de gele trui kwijtraakte in een zware Alpenetappe. Nadat hij in 2008 al eens de Tourzege nipt had verspeeld, zag hij op de flanken van de Madeleine zijn droom van een eindzege opnieuw verstoord. Dit jaar zette de wereldkampioen van 2009 nog één keer alles op alles. In Tirreno-Adriatico toonde hij topvorm, na de klassiekers versloeg hij de Giro-toppers in de Ronde van Romandië en in de Dauphiné Libéré hoefde hij alleen Bradley Wiggins voor te laten gaan. Achter Contador en Andy Schleck begon de BMC-kopman als gevaarlijke outsider aan de Tour. Maar op één tel van Hushovd laat Evans na de vierde rit al zijn concurrenten al achter zich. „Mijn doel is het geel in Parijs.”

Na zijn tweede plaats in de eerste rit op de Mont des Alouettes gold de explosieve Evans vooraf als kanshebber op de 293 meter hoge en twee kilometer lange Mûr-de-Bretagne. Maar kon hij topfavoriet Philippe Gilbert verslaan? Sinds april verloor de Waal niet meer in een aankomst op een korte klim. Maar ook voor de kopman van Omega Pharma-Lotto kan de favorietenrol een keer te zwaar zijn. Op de slotklim maakte Gilbert in zijn gretigheid de fout om halverwege de klim achter zijn sterke ploeggenoot Jurgen Van den Broeck aan te springen. Verder dan de vijfde plaats kwam hij daarna niet meer.

Eerder in de 172,5 kilometer lange rit keek het hele peloton naar de ploeg van Gilbert toen er moest worden gejaagd op vijf koplopers, onder wie de uitblinkende Johnny Hoogerland. Anders dan vluchtgroepen in eerdere ritten, met de Nederlanders Lieuwe Westra en Nikki Terpstra, leek deze poging tot ver in de finale kansrijk. „Toen we op twintig kilometer nog twee minuten hadden, begon ik te denken dat het zou lukken”, zei Hoogerland, die nog wel een punt pakte voor de bergtrui. Pas op vier kilometer van de eindstreep werden de vijf ingelopen.

In de zenuwachtige jacht naar de slotklim zette Bauke Mollema zijn kopman Gesink uitstekend vooraan af aan de voet. Maar Gesink is geen specialist op korte, explosieve klimmetjes. Net als Andy Schleck moest hij 8 seconden toegeven. „Dit is een pokkending”, aldus Gesink, die nu zeventiende staat op 20 seconden. „Ik ben niet supertevreden, maar verlies ook niet veel.”

Al zal ook de Rabo-kopman onder de indruk zijn van Contador, die op de Mûr-de-Bretagne zijn ongeëvenaarde klasse toonde. Op 1,4 kilometer van de finish, waar de weg met 10 procent omhoog liep, trok de drievoudig Tourwinnaar met een venijnige demarrage de voorste groep uit elkaar. In de laatste honderd meter zette hij de sprint in, zag Evans voorbijkomen en vond toch weer de kracht om op een haar na nog langszij te schieten. „Goede test van Alberto”, vond ploegleider Bjarne Riis. Verbaasd dat zijn kopman de spirit voor een staaltje klasse had gevonden na zijn tijdverlies in het openingsweekeinde? „Nee. Hij wil de Tour winnen. Dan heb je spirit nodig.”