Obama moet van rechter onmiddellijk Don’t Ask Don’t Tell-beleid staken

Caption: SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: A gay pride and an American flag hang from a shoulder bag during a demonstration outside of the Phillip Burton Federal Building on June 13, 2011 in San Francisco, California. Sponsors of Proposition 8, a California ballot measure that would deny same-sex couples to marry in the state, are back in court today to ask a federal judge to nullify U.S. District Judge Vaughn Walker's decision to overturn California's ban on same-sex marriage. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Caption: SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: A gay pride and an American flag hang from a shoulder bag during a demonstration outside of the Phillip Burton Federal Building on June 13, 2011 in San Francisco, California. Sponsors of Proposition 8, a California ballot measure that would deny same-sex couples to marry in the state, are back in court today to ask a federal judge to nullify U.S. District Judge Vaughn Walker's decision to overturn California's ban on same-sex marriage. Justin Sullivan/Getty Images/AFP Demonstratie voor het homohuwelijk in San Francisco, 13 juni. Foto AFP / Justin Sullivan

In hoger beroep heeft een Amerikaanse rechter president Barack Obama bevolen de afschaffing van het Don’t Ask Don’t Tell-beleid uit te voeren.

Op 18 december stemde de Amerikaanse Senaat voor het wetsvoorstel dat het omstreden beleid opheft. Door het afschaffen van dit beleid hoeven homoseksuelen in het Amerikaanse leger niet langer te liegen over hun geaardheid. Vorig jaar ondertekende Obama het wetsvoorstel.

Op dit moment buigt het Pentagon zich over nieuw beleid dat rekening houdt met het afschaffen van Don’t Ask Don’t Tell (DADT). De rechter in San Francisco vindt echter dat er niet langer gewacht kan worden en het nieuwe beleid ingevoerd moet worden.

DADT werd in 1993 door Obama’s partijgenoot Bill Clinton ingevoerd en zorgde ervoor dat homoseksuelen wel het leger in mochten, maar alleen als ze niet voor hun geaardheid uitkwamen. Voor die tijd mochten homo’s überhaupt niet in het leger dienen. Zo’n 14.000 militairen die voor hun geaardheid uitkwamen verlieten sinds 1993 het leger.