Nijntje en ander werk van Bruna naar Rijksmuseum

Het konijn Nijntje ging al eerder naar het museum, met haar ouders, maar het kunstwerk Nijntje gaat nu ook naar het museum – het Rijksmuseum welteverstaan.

Want vormgever, tekenaar en schrijver Dick Bruna heeft een deel van zijn oeuvre in langdurige bruikleen gegeven aan het Amsterdamse museum. Het gaat om ruim 120 werken op papier, zo laat het Rijksmuseum weten, waaronder de Zwarte Beertjes-pocketcovers uit de jaren zestig en zeventig; de definitieve tekeningen in plakkaatverf voor het boekje Circus; reclamecampagnes en natuurlijk Nijntje. Van het wereldberoemde konijn dat Bruna in de jaren zestig bedacht, is het gehele ontwerpproces voor het boekje Een brief voor Nijntje te zien.

Marijn Schapelhouman, senior conservator tekenkunst, roemt de „kalme bedachtzaamheid” in Bruna’s werk. „In al zijn schijnbare eenvoud is het ’t werk van een perfectionist.” Tot 29 augustus is in het Rijksmuseum een expositie met werk van Dick Bruna uit de periode 1953 - 2007 te zien.

De 83-jarige Dick Bruna liet tegenover de NOS weten „erg blij” te zijn met de langdurige bruikleen aan het Rijksmuseum.

Gisteren werd ook bekend dat Nijntje haar eigen film krijgt, waarin ze naar de dierentuin gaat. De film gaat in 2013 in première.