Murdoch: ik ontsla Rebekah Brooks niet, maar werk mee aan onderzoek

Rebekah Brooks, chief executive of News International, is seen watching play on Centre Court at the Wimbledon tennis championships in London in this July 1, 2011 file photograph. British lawmakers will hold an emergency debate over a phone-hacking scandal at a top-selling newspaper that has prompted calls for the resignation of a well-connected Rupert Murdoch executive and provoked a public outcry that could damage the paper's sales, July 6, 2011. In 2003, Rebekah Brooks, then editor of The Sun, told a parliamentary committee that her paper paid police for information. News International later said this was not company practice REUTERS/Stefan Wermuth/Files (BRITAIN - Tags: BUSINESS MEDIA CRIME LAW POLITICS)
Rebekah Brooks, chief executive of News International, is seen watching play on Centre Court at the Wimbledon tennis championships in London in this July 1, 2011 file photograph. British lawmakers will hold an emergency debate over a phone-hacking scandal at a top-selling newspaper that has prompted calls for the resignation of a well-connected Rupert Murdoch executive and provoked a public outcry that could damage the paper's sales, July 6, 2011. In 2003, Rebekah Brooks, then editor of The Sun, told a parliamentary committee that her paper paid police for information. News International later said this was not company practice REUTERS/Stefan Wermuth/Files (BRITAIN - Tags: BUSINESS MEDIA CRIME LAW POLITICS) Rebekah Brooks op archiefbeeld. Foto Reuters

Media-tycoon Rupert Murdoch heeft gesproken in het Britse afluisterschandaal: Rebekah Brooks, de geplaagde uitgever (en voormalig hoofdredacteur) van News Of The World, zal leiding blijven geven aan News International.

Echter liet Murdoch wel weten volledig en pro-actief mee te werken met het politieonderzoek naar de affaire, meldt persbureau Reuters. De Britse krant The Guardian bracht eerder vandaag al de claim van News International dat Brooks op vakantie was toen de telefoon van Milly Dowler werd afgeluisterd.

Het Britse lagerhuis hield vandaag een spoeddebat naar aanleiding van de beschuldiging dat een medewerker van News of the World in 2002 de telefoon van deze Milly Dowler, een 13-jarig meisje dat vermist werd, ‘hackte’. Het geval zou niet op zichzelf staan.

Het zou gaan om een privédetective die door de krant werd ingehuurd. Hij hackte volgens de beschuldigingen de telefoon van het meisje, Milly Dowler, om voicemails af te luisteren. Om te voorkomen dat nieuwe voicemails niet binnen zouden komen als de telefoon vol was, wiste hij zelfs oude berichten. De ouders van het meisje namen, omdat de telefoon dus nog gebruikt werd, aan dat ze nog in leven was. Ze werd uiteindelijk zes maanden na haar verdwijning vermoord teruggevonden.

Inmiddels is er een aantal verslagge­vers of medewerkers van de tabloid gear­resteerd op verdenking van het hacken van telefoons en blijken tientallen beken­de Britten te zijn afgeluisterd. Onder hen zijn politici, politiefunctionarissen, voetballers en acteurs. De Britse krant The Guardian meldde vanmorgen dat het ook is gebeurd bij slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005.

Premier David Cameron gaf eerder vandaag al aan dat er twee onderzoeken komen naar het afluisteren. Eentje naar de rol van de media, eentje naar de rol van de politie.