Minstens 250 arrestaties in Minsk bij stil protest tegen Loekasjenko

Caption: Belarusian detainees, arrested during the flash mob dubbed "Revolution through a social network", hold a piece of paper which reads "Long live Belarus", at a detention centre in Minsk July 6, 2011. Belarus's "clapping" protesters defiantly announced new street action against President Alexander Lukashenko on Monday despite a crackdown by police in which more than 300 people may have been arrested, local media reported. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST)
Caption: Belarusian detainees, arrested during the flash mob dubbed "Revolution through a social network", hold a piece of paper which reads "Long live Belarus", at a detention centre in Minsk July 6, 2011. Belarus's "clapping" protesters defiantly announced new street action against President Alexander Lukashenko on Monday despite a crackdown by police in which more than 300 people may have been arrested, local media reported. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST) 'Lang leve Wit-Rusland' staat op het briefje dat een gearresteerde demonstrant door de tralies van een gevangenis in Minsk steekt. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Tenminste 250 mensen zijn vandaag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gearresteerd toen zij deelnamen aan een stil protest tegen president Alexander Loekasjenko.

Op negen plaatsen in de stad waren via Facebook protesten georganiseerd door de mensenrechtenorganisatie Vyasna. Onder gearresteerde deelnemers bevinden zich ook een aantal journalisten, meldt persbureau AFP.

Gisteren uitte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kritiek op de repressieve maatregelen van het Wit-Russische regime tegen vreedzame demonstraties tegen Loekasjenko. Ongeveer vierhonderd mensen werden zondag in het hele land gearresteerd toen zij tijdens de viering (In Beeld) van de Russische bevrijding in 1944 van de nazi’s protesteerden. De OVSE roept het regime op deze mensen vrij te laten.

Volgens een rapport dat in handen is van AFP zijn van deze vierhonderd demonstranten al 140 veroordeeld op maandag. De veroordelingen liepen uiteen tussen de twee en vijftien dagen cel en anderen kregen een geldboete van rond de honderdveertig euro.

Eind mei werden twee voormalige presidentskandidaten, Nikolai Statkevitsj en Dimitri Uss, veroordeeld voor het organiseren van massaprotesten tegen de herverkiezing van Loekasjenko in december. Toen braken er grootschalige protesten uit in de hoofdstad Minsk. Volgens de oppositie en onafhankelijke waarnemers was er zwaar gefraudeerd. President Loekasjenko won bij die verkiezingen een vierde termijn. De internationale gemeenschap heeft Loekasjenko bekritiseerd vanwege de strenge onderdrukking van de oppositie.