Miljardenschat in tempel

15 miljard euro, zo kostbaar is de schat die in een Indiase tempel uit de zestiende eeuw is aangetroffen.

Onderzoekers gingen de Vishnutempel in Zuid-Indiase Thiruvananthapuram binnen op last van het Hooggerechtshof, na een klacht over slecht beheer van de tempel. Ze troffen onder meer gouden munten aan uit de tijd van de East India Company en uit de Napoleontische tijd, een zak diamanten en gouden beelden waaronder een beeld van de god Visnhu van een meter hoog, ingelegd met juwelen. De speurtocht is nog niet ten einde. De onderzoekers vonden ook een kamer waarvan de toegang hermetisch is afgesloten met ijzeren deuren. Nu wordt met deskundigen overlegd of het wijs is die te openen en hoe dat dan moet zonder onherstelbare schade aan te richten. De schat behoort toe aan de nazaten van de heersers van het verdwenen vorstendom Travancore. Die vergaarden hun rijkdom onder andere met de handel in specerijen. Een achterneef van het huidige familiehoofd levert nog steeds peper aan het Britse koningshuis. De familie was op de hoogte van de aanwezigheid van schatten, maar heeft er nooit een vinger naar uitgestoken. (NRC)