Met geld dat ik overhoud, maak ik eigen projecten

Naam: Rik van der LindenLeeftijd: 28 jaarStudie: bachelor geschiedenis, master media en cultuur in RotterdamBedrijf: videoproductiebedrijf See’d

Altijd al filmpjes willen maken?

„Nee, totaal niet. Ik wilde eigenlijk journalistiek studeren maar ik werd uitgeloot voor die studie. Toen besloot ik filosofie te doen, alleen bij het invullen van de inschrijfformulieren bedacht ik me. Dit wilde ik helemaal niet. Ik heb uiteindelijk voor geschiedenis gekozen omdat ik een brede interesse had en vooral wilde begrijpen in wat voor wereld ik leefde. Ik kreeg meer vragen dan antwoorden, maar de studie gaf me wel de gelegenheid om mezelf te ontwikkelen. Ik had veel tijd om mensen te leren kennen, boeken te lezen, kijken wat ik leuk vind. Ik nam er lekker de tijd voor, ik heb zelfs een jaar lang slechts één vak gedaan omdat ik niet klaar wilde zijn zolang ik niet wist wat ik wilde. In mijn laatste jaar moesten we een korte documentaire maken. De mijne ging over de daklozenopvang in de Rotterdamse kerk van dominee Visser. En voor het eerst in mijn leven dacht ik: hé, dit wil ik doen.”

En hoe is het daarna gegaan?

„Pas toen ik voor het eerst een camera in handen kreeg, had ik een doel. En dus de drijfveer om mijn studie snel en goed af te ronden. Ik ben daarna stage gaan lopen bij de videoredactie van het ANP. Bij de stage vond ik veel leuk, behalve dan dat ik daar zo afhankelijk was van anderen. Ook viel het gebrek aan inhoud mij tegen. Video’s maken is leuk, maar hoe onafhankelijker hoe beter. Ik besloot al tijdens mijn studie een eigen bedrijf te starten. Met mijn laatste geld kocht ik een tweedehands camera en ik ben overal gaan rondbazuinen dat ik filmpjes kon maken. Dat ging goed. Nu maak ik vooral promotionele video’s voor commerciële bedrijven. Opdrachtgevers komen naar me toe en zeggen: we hebben deze boodschap en we willen deze doelgroep er mee bereiken. Ik bedenk dan een concept en voer het ook zelf uit.”

Kun je er van leven?

„Ja. Ik kan in mijn levensonderhoud voorzien, ik hou geld over om te investeren en ik kan ook nog op vakantie zo nu en dan.”

Waar investeer je in?

„Als ik geld over heb investeer ik in projecten die ik zelf bedenk en graag wil maken. Samen met iemand anders maak ik bijvoorbeeld Grof Geld. Met een stapel tientjes gaan we de straat op om willekeurig mensen te vragen wat zij ter plekke zouden doen voor een tientje. Als het antwoord iets is waarvan wij denken dat het goed werkt op tv dan filmen we dat. We hebben een website gebouwd met al die filmpjes. Het is een soort waaier van de straatwaarde van tien euro geworden.”

Is dat ook het concept waarmee je enkele weken geleden de TV Lab Kijkerspitch hebt gewonnen bij BNN?

„Nee, dat was met Truman, een idee dat ik samen heb bedacht met Roeland de Bruïne, een spelprogramma waarin social media centraal staat. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die heel erg actief is op een netwerksite. Ze zetten de camera’s het liefst constant op hun leven en laten iedereen weten wat daarin gebeurt. Daardoor is er heel veel informatie op internet over zo iemand. We wilden iets met die persoonlijke informatie te doen en bedachten een spelelement waarbij twee groepen kijken hoe ver ze het leven kunnen beïnvloeden van een voor hen onbekend social-mediadier. Al zeker dertig mensen hebben een ‘Truman’ aangemeld.”

Moet dit je doorbraak worden?

„Nou, dat weet ik niet, maar het is wel een droom. We gaan nu voor de Publieke Omroep een pilot maken om te kijken of het concept werkt. Als er goede reacties komen op de uitzending van de pilot is er een kans dat BNN er een hele serie van gaat maken. Als ze het niet leuk vinden of te duur, dan kunnen we altijd nog de hort op met dit idee. Kijken of we het kunnen verkopen aan zenders in binnen- of buitenland.”