'Meer bezichtigingen na verlaging huisbelasting'

De eerste effecten van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting op koopwoningen zijn volgens makelaars positief. Leden van brancheorganisatie VBO Makelaar spreken van 10 tot 25 procent meer bezichtigingen van huizen in de afgelopen dagen.

Om de stagnatie op de woningmarkt tegen te gaan, besloot het kabinet vorige week vrijdag de overdrachtsbelasting voor één jaar van6 naar 2 procent te verlagen. Deze eenmalige belasting op de verkoopprijs van bestaande koopwoningen (bij nieuwbouw betaalt de koper btw tijdens de overdracht) is deel van de ‘kosten koper’. Met de tijdelijke verlaging hoopt minister Donner (Binnenlandse Zaken) met name starters te prikkelen de markt van koopwoningen op te gaan.

VBO Makelaar, met circa 1.000 leden de tweede brancheorganisatie van Nederland, hield de afgelopen dagen een telefonische ledenenquête met 98 respondenten. De meerderheid, 65 procent van de ondervraagden, signaleerde 10 tot 25 procent meer bezichtigingen dan gemiddeld in deze periode. De meeste bezichtigingen (60 procent) betroffen koophuizen van 250.000 tot 400.000 euro, bij een kleiner deel (15 procent) ging het om starterswoningen tot 150.000 euro. De cijfers zijn niet onafhankelijk te controleren.

„Het is eigenlijk nog te vroeg om de effecten van de verlaging van de overdrachtsbelasting te meten”, zegt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar. „Maar het is bijzonder dat met name ‘doorstarters’ nu koopwoningen willen bekijken.” Opvallend is verder dat veel kopers het belastingvoordeel van 4 procent zouden willen gebruiken om te verbouwen, aldus Van der Ploeg. „Dat is goed nieuws voor de bouwsector. Het lijkt erop dat kopers niet kiezen voor een lagere hypotheek.”

Ook de grootste brancheorganisatie, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) met circa 3.000 leden, komt vanmiddag met een „bliksemenquête”, zegt woordvoerder Roeland Kimman. „Wij zijn blij dat de negatieve spiraal van de huizenmarkt wordt doorbroken.”