Lui varken

DCIM\100GOPRO
DCIM\100GOPRO

Leven als een lui varken kan natuurlijk niet in de bio-industrie, daarvoor moet je bij de Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland zijn, even buiten Amstelveen. Een vrolijke mix van koeien, kippen, varkens, ganzen en wilde zwijnen leven hier onbezorgd hun leven.

Mijn idee om met een klein cameraatje, dat elke vijf seconden een foto maakt, het leven van een lui varken vast te leggen heeft wat aanpassingen nodig. Varkens zijn slim, nieuwsgierig en erg goed in het slopen van dingen. Ik heb er begrip voor; zelf zou ik ook geen camera om mijn nek willen hangen. Echt lui begint de dag overigens niet, om 5.00 uur breekt een inferno uit van krijsende varkens die aan hun ontbijt beginnen. Als je als mens je dag zo zou starten, zou je kapot zijn. Valt dus wel mee met die luiheid. Oké, aan het eind van de middag, de hitte is bijna ondraaglijk, doen varkens het enige verstandige: met zijn allen lekker liggen in de schaduw.

Thomas Donker

Dit is het eerste deel van een serie fotoreportages over het thema luiheid.