Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Libische rebellen zijn van twee kanten offensieven begonnen

A rebel prepares his improvised 68mm rocket launcher on the front line, in the village of Kikla, which lies approximately 150 km (93 miles) south of the capital Tripoli, July 2, 2011. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
A rebel prepares his improvised 68mm rocket launcher on the front line, in the village of Kikla, which lies approximately 150 km (93 miles) south of the capital Tripoli, July 2, 2011. REUTERS/Anis Mili (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) Een opstandeling afgelopen zaterdag achter een geïmproviseerde raketwerper in het plaatsje Kikla ten zuiden van Tripoli. Foto Reuters/Anis Mili

Libische rebellen zijn vannacht en vanochtend zowel ten westen als ten oosten van Tripoli offensieve acties begonnen in een poging om dichterbij de hoofdstad te komen.

Update 14.22Het stadje Al-Qawalish is in handen gevallen van de opstandelingen. Er is ruim zes uur gevochten voordat de rebellen bezit namen van een checkpoint. Een verslaggever van Reuters ter plaatse beschrijft inderhaast achtergelaten kampementen van Gaddafi’s troepen.

Vanuit de bergen ten zuidwesten van Tripoli zijn honderden opstandelingen in Toyota pick-ups en zwaar geschut voor zover bekend met succes opgerukt in de richting van het dorp Al-Qawalish dat onder de controle is van troepen van de Libische leider Moammar Gaddafi. Het doel van het offensief is om uiteindelijk de strategisch gelegen stad Garyan op 80 kilometer ten zuiden van Tripoli te veroveren, meldt persbureau Reuters. In het luchtruim boven Tripoli zijn NAVO-gevechtsvliegtuigen gehoord, maar of deze hun acties afstemmen op de vorderingen van de rebellen is onbekend.

In Misrata, 200 kilometer ten oosten van Tripoli, zijn rebellen opgerukt tot aan 20 kilometer buiten de stad. Volgens een rebellenleider in gesprek met persbureau Reuters stuiten de opstandelingen inmiddels op hevige weerstand van Gaddafi’s troepen. Het zou gaan om de grootste terreinwinst in weken van patstelling bij de stad die sinds enkele weken in handen is van de opstandelingen. Hun vorderingen gaan echter gepaard met blootstelling aan vijandelijk vuur, aangezien er geen tijd is voor de strijders om zich in te graven, schrijft Reuters. Meerdere gewonden werden vanochtend aangevoerd in een veldhospitaal bij het plaatsje Dafniya.