Lachen tegen Berlusconi

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi waves as he arrives on the second day of a summit of the EU heads of State, on June 24, 2011 in Brussels. European leaders dug out a fresh rescue for debt-ridden Greece to avoid global financial chaos, but on condition Athens rallies parliamentary support for new austerity measures. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi waves as he arrives on the second day of a summit of the EU heads of State, on June 24, 2011 in Brussels. European leaders dug out a fresh rescue for debt-ridden Greece to avoid global financial chaos, but on condition Athens rallies parliamentary support for new austerity measures. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG De immer lachende Berlusconi. Foto: AFP/ Eric Feferberg

Om het einde van de politieke carrière van premier Silvio Berlusconi te bespoedigen heeft de Italiaanse website www.buuuuuuuuu.net een aantal ludieke éénmansdemonstraties bedacht.

Om op symbolische wijze de premier frisse en gezonde dagen toe te wensen, roept het collectief van artistieke demonstranten op om massaal netjes sinaasappelen naar Palazzo Chigi, diens ambtswoning, te sturen.

Een andere mogelijkheid om het ongenoegen over het huidige politieke klimaat te uiten is door in het openbaar een zwarte rouwband te dragen of met een radio een demonstratie na te bootsen.

Verreweg het meest succes heeft de protestactie ‘One minute smile against Berlusconi’, waarbij mensen worden opgeroepen zichzelf te filmen en daarbij een minuut lang de immer lachende premier toe- of uit te lachen.

Op Youtube zijn tientallen van dergelijke filmpjes te vinden: