Kortkolom economie

Nokia stapt uit de Japanse telecommarkt

Tokio. Nokia sluit eind deze maand zijn laatste winkel in Japan en heft aan het einde van het jaar het Japanse kantoor op. Volgens een persverklaring trekt het Finse telefoniebedrijf zich terug uit Japan om zich op belangrijkere markten te kunnen richten. Tot voor kort had Nokia vier winkels in Japan, waar de luxe Ventu-telefoons verkocht werden. Het is onbekend hoeveel er van die telefoons, met prijzen tot 170.000 euro, verkocht zijn. Nokia was sinds 1998 de grootste verkoper van mobiele telefoons ter wereld, maar verloor die positie in het eerste kwartaal van dit jaar aan Apple en heeft nu nog een marktaandeel van 29 procent. In Japan zijn Apple en lokale merken al langer populairder dan Nokia. Het Finse bedrijf is tot nu toe niet in staat geweest om een antwoord te vinden op de iPhone. Vorige maand waarschuwde Nokia dat de winst over het tweede kwartaal zal tegenvallen. (AP)

Tunesische inkomsten toerisme gehalveerd

Tunis. De Tunesische inkomsten uit het toerisme zijn in de eerste helft van het jaar met 51 procent gedaald. In de eerste helft van vorig jaar besteedden toeristen 1,26 miljard dinar (638 miljoen euro), dit jaar was dat 614 miljoen (311 miljoen euro). Die cijfers heeft het ministerie van Toerisme gisteren bekendgemaakt. Het toerisme stortte in toen in januari een volksopstand ontstond die leidde tot het gedwongen vertrek van president Ben Ali. Het aantal bezoekers daalde met 40 procent tot 1,59 miljoen. De toerismesector is belangrijk voor het land: één op de vijf Tunesiërs werkt direct of indirect in het toerisme. De inkomsten bedragen 6,5 procent van het bruto binnenlands product. (Reuters)

Technologiebedrijf procedeert tegen Ford

Tacoma. Het Amerikaanse technologiebedrijf Eagle Harbor Holdings heeft Ford aangeklaagd omdat de autofabrikant zou inbreken op zijn patenten. Eagle Harbor begon in 2002 gesprekken met Ford om te kijken of technologie die het bedrijf ontwikkeld had kon worden ingebouwd in auto’s van Ford. Die gesprekken eindigden in 2008 zonder overeenkomst, maar volgens Eagle Harbor verschenen er daarna Fords op de markt waarin die gepatenteerde technologie wel gebruikt is. Het gaat onder andere om software en elektronische componenten die telefoneren, muziek afspelen en navigatie op basis van stemherkenning mogelijk maken. Volgens de juristen van Eagle Harbor kan indien het bedrijf gelijk krijgt, de schadevergoeding in de miljoenen lopen. (AP)