Kortkolom economie

Subsidiepot duurzame energie al vergeven

Rotterdam. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft massaal aanvragen ingediend om geld te ontvangen uit de subsidiepot voor duurzame energie. Het ministerie van Economische Zaken heeft afgelopen vrijdag de subsidieregeling SDE+ van 1,5 miljard euro opengesteld. Er zijn inmiddels honderden projecten ingediend voor de productie van onder meer windenergie, zonne-energie en ‘groen’ gas. Een project krijgt maximaal 9 eurocent subsidie toegekend per opgewekte kilowattuur stroom, of 62 eurocent per kubieke meter groen gas. Met de subsidie kunnen 120.000 huishoudens worden voorzien van duurzame energie, aldus het ministerie van Economische Zaken. Welke projecten precies worden gehonoreerd, is nog niet duidelijk. De komende weken wordt beoordeeld of de aanvragen voldoen aan alle voorwaarden. De toekenning gaat op volgorde van binnenkomst van de aanvraag. (NRC)

Kabinet zet toch mes in het gemeentefonds

Den Haag. Het kabinet zet toch het mes in het gemeentefonds. Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) schrapt een eerdere handreiking van het kabinet omdat het bestuursakkoord door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) slechts gedeeltelijk is geaccepteerd. Dat heeft minister Donner gisteren in een brief aan de VNG gemeld. De ongeveer honderd miljoen euro die de gemeenten nu minder krijgen, wordt apart gezet door Donner. Hij houdt het geld achter de hand voor gemeenten die in de problemen komen door de reorganisatie van de sociale werkvoorzieningen. De gemeenten vonden dat ze te te weinig geld kregen voor deze reorganisatie. Donner komt ze nu dus enigszins tegemoet, maar gebruikt daarvoor wel geld van de gemeenten zelf. De vereniging is het hier „volstrekt niet mee eens”, aldus een verklaring van het bestuur. (NRC)

‘Ierland behaalt doelen van EU en IMF’

Dublin. De instellingen die Ierland financiële steun hebben geboden erkennen dat Ierland de aan de steun verbonden doelen heeft behaald, ondanks dat het land strengere bezuinigingsmaatregelen te wachten staan. Dat heeft de Ierse staatssecretaris van Financiën, Brian Hayes, vandaag op de Ierse radiozender RTE gezegd. Het bericht komt op het moment dat de drie geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank, naar Dublin terugkeren voor hun beoordeling van de Ierse maatregelen die voorwaarde waren voor de lening van 67,5 miljard euro. Ierland kreeg de lening in november vorig jaar. De beoordeling vindt eenmaal per kwartaal plaats. Minister van Financiën Michael Noonan vertelde het parlement in Dublin gisteren dat de bezuinigingsmaatregelen voor volgend jaar „op zijn minst” 3,6 miljard euro zullen bedragen, en kunnen oplopen tot 4 miljard. (Dow Jones)