Kortkolom buitenland

Berlusconi schrapt omstreden wet weer

Rome. Onder druk van collega-bewindslieden heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een wet ingetrokken die hem had moeten beschermen tegen betaling van een hoge schadevergoeding aan zijn zakelijke aartsrivaal Carlo De Benedetti. Berlusconi had maandag, zonder medeweten van zijn collega-ministers, op het laatste moment vier regels aan een nieuwe bezuinigingswet laten toevoegen. Berlusconi zei gisteren echter dat hij het „juiste en noodzakelijke” artikel weer uit de bezuinigingswet zou schrappen om polemieken te voorkomen. In 2009 bepaalde een rechter dat Berlusconi 750 miljoen euro moet betalen aan De Benedetti. Bewezen bleek dat Berlusconi via het omkopen van een rechter begin jaren negentig de grootste uitgeverij van het land, Mondadori, aan De Benedetti had ontfutseld. (NRC)

Na zinken boot 200 migranten vermist

Khartoum. Bijna tweehonderd Afrikaanse migranten worden vermist nadat een schip dat hen van Soedan naar Saoedi-Arabië zou brengen in de Rode Zee in brand was gevlogen en was gezonken. Dat heeft het Soedan Media Centrum gisteren gemeld. Volgens het semi-officiële persbureau zijn drie migranten gered. De plaatselijke autoriteiten zoeken nog naar overlevenden, zo bevestigde een politiewoordvoerder in Khartoum. Volgens het bericht zijn de Jemenitische eigenaars van het schip opgepakt. Het schip was vertrokken uit Tokar, bij de grens met Eritrea. Via Soedan proberen veel migranten het Afrikaanse continent uit te komen. (AP, Reuters)

Bij aanval Israël op Gaza twee doden

Gaza. Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook zijn gisteren twee gewapende mannen van een extremistische Palestijnse factie gedood, zo hebben Palestijnse medische en militante bronnen bekendgemaakt. De twee mannen behoorden tot een militante groep die zich heeft gekeerd tegen het bewind van de fundamentalistische organisatie Hamas in de Gazastrook. Het Israëlische leger meldde dat de mannen zich voorbereidden raketten af te vuren op Israël. Na een periode van kalmte zijn de afgelopen week weer drie raketten uit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Daarbij vielen geen slachtoffers. (Reuters)

Orbán botst met Europees Parlement

Straatsburg. Europarlementariërs hebben gisteren felle kritiek geuit op de Hongaarse premier Viktor Orbán in verband met de nieuwe grondwet van Hongarije. Een meerderheid van socialisten, liberalen en groenen nam een resolutie aan waarin de Hongaarse regering wordt opgeroepen de grondwet aan te passen. Het parlement wil onder meer een betere bescherming van seksuele minderheden en een expliciet verbod op de doodstraf. Orbán reageerde in het debat in Straatsburg ter afsluiting van het Hongaarse EU-voorzitterschap fel. „Hongarije is niet onderworpen aan Brussel”, aldus de premier. (AFP)

Australië: export vee naar Indonesië hervat

Canberra. Australië gaat weer levend rundvee exporteren naar Indonesië. Een maand geleden verbood Canberra de export na berichten over mishandeling van vee in Indonesische slachthuizen. Mede onder druk van veehouders – de handel in levend vee tussen de twee landen bedraagt zo’n 236 miljoen euro – heft de Australische regering het verbod nu weer op. „Ik heb het verbod opgeheven om een belangrijke industrie te steunen, een industrie die goed is voor de Australische economie”, verklaarde de minister van Landbouw Joe Ludwig gisteren. (Reuters)