Hoogerland jaagt op bolletjestrui

Ze willen graag opvallen in de Tour de France. Aanvallen als echte vrijbuiters. En er gaan tot nu toe weinig dagen voorbij of Vacansoleil, de tweede Nederlandse ploeg in de Ronde, rijdt in de aanval. Gisteren was het de beurt aan Johnny Hoogerland, die tijdens de vierde etappe mee zat in een ontsnapping van vijf man.

Maar een echte beloning bleef uit voor de aanvalslustige Tourdebutant. In de zware slotkilometers van de rit werd het vijftal opgeslokt door het peloton. De 28-jarige Zeeuw pakte onderweg wel één punt voor het bergklassement en staat daarin gedeeld tweede. „De bolletjestrui is het mooiste wat er is. Na de gele trui en een ritzege dan.”

De Nederlander kwam na 79 kilometer koers als eerste aan op de top van de 237 meter hoge Côte de Laz. „Het is maar één puntje, maar dat is eigenlijk wel goed. Zo kunnen alleen de echte klimmers de bolletjestrui bemachtigen”, verklaarde Hoogerland na afloop van de etappe. „Ik denk dat ik in een lange klim ook wel mee kan.”

Hoogerland kreeg gaandeweg de etappe het gevoel dat er meer in zat. „Toen we op twintig kilometer van de finish nog twee minuten hadden, begon ik te denken dat het misschien nog zou gaan lukken”, zei de Vacansoleilrenner. „Ik voel me goed. In week twee en drie wil ik wat proberen. Dan heeft een vlucht ook meer kans van slagen.”

De groep had op tien kilometer van de finish nog een voorsprong van een minuut, maar toen het peloton eenmaal aanzette slonk die snel. „De samenwerking in de kopgroep was perfect. Het was jammer dat die gast van Euskaltel (Gorka Izagirre) er vandoor ging”, blikte Hoogerland terug op de kansen van de vluchters. „Met z’n vijven heb je toch meer kans.”

Hoogerland won onderweg tevens de tussensprint. Daarmee pakte hij twintig punten voor het klassement om de groene trui.

De Nederlandse ploeg liet in de eerste dagen al meer van zich horen, ondanks de vele valpartijen waarmee Vacansoleil al werd geconfronteerd. In de eerste etappe van de Ronde zat de Nederlander Lieuwe Westra mee in een kopgroep van drie man. De Franse renner Romain Feillu haalde in de derde etappe zelfs het podium: hij werd vlak achter de Amerikaanse winnaar Tyler Farrar tweede. (Novum, NRC)