Geen taxi voor de deur

De crisis. Lang was het niet meer dan een abstract woord, maar inmiddels zijn de gevolgen overal voelbaar. Tot in de kleinste gemeente aan toe. In deze serie over bezuinigingen staat steeds één maatregel centraal, van het gesloten zwembad tot de weggesaneerde kinderboerderij: de crisis, maar dan concreet.

De bezuiniging op leerlingenvervoer in de Brabantse gemeente Landerd komt hard aan in het gezin van Maria Smits. Een taxi stopt nu nog voor haar huis om Janne op te halen, haar dochter van 13. Maar vanaf aanstaand schooljaar niet meer.

Janne, die lijdt aan autisme en epilepsie, moet dan op één of andere manier op de ‘opstapplaats’ zien te komen, in het centrum van het dorp Zeeland, vijf kilometer verderop. Daar haalt de taxi de leerlingen op en rijdt de 33 kilometer naar de Compas, speciaal voortgezet onderwijs in Sint-Michielsgestel. Maar hoe bereikt Janne die opstapplaats? Fietsen is geen optie, zegt moeder Maria Smits. „En haar met de auto brengen zou veel van ons vergen. Dan moet ik op en neer rijden, onze twee zonen van 8 en 11 ’s ochtends eerst alleen thuislaten en hen daarna ook nog naar school brengen. Mijn man moet ook naar zijn werk.” En het openbaar vervoer? „De dichtstbijzijnde bushalte ligt hier 2,5 kilometer vandaan. En Janne zou een paar keer moeten overstappen. Voor een kind met haar beperkingen is dat problematisch.”

De taxi haalt vanaf schooljaar 2011/2012 nauwelijks nog leerlingen van huis op. De vaste opstapplaats moet volstaan. Een andere mogelijkheid is dat leerlingen van de gemeente een ov-chipkaart krijgen, zegt wethouder Hetty Tindemans (vervoer, Progressief Landerd). „Als er een bushalte dichtbij is, tenminste.”

Landerd vergoedt de taxikosten niet langer als de afstand tussen huis en school minder dan 6 kilometer bedraagt. Landerd heeft ook een eigen bijdrage ingevoerd. Mensen met een jaarinkomen van boven de 23.400 euro, moeten voor het leerlingenvervoer een bijdrage betalen van 461,50 euro per jaar. Ongeveer zeventig mensen in gemeente Landerd doen een beroep op leerlingenvervoer. Al met al wil Landerd met deze maatregelen 25.000 euro per jaar bezuinigen.

Maria Smits ziet het komend schooljaar met vrees tegemoet. „Ik ga een brief schrijven aan de gemeente en hoop dat men wil luisteren naar mij en de andere ouders. Zodat Janne en alle anderen toch kunnen worden opgehaald.”

Ingmar Vriesema