Geen schooltaxi meer voor de deur

De bezuinigingen zijn overal voelbaar, tot in de kleinste gemeente. Wat zijn daar de concrete gevolgen van, voor bijvoorbeeld de ijsbaan en de kinderboerderij? Vandaag: leerlingenvervoer in Landerd.

De bezuiniging op leerlingenvervoer in de Brabantse gemeente Landerd komt hard aan in het gezin van Maria Smits. Een taxi stopt nu nog voor haar huis om Janne op te halen, haar dochter van 13. Maar vanaf aanstaand schooljaar niet meer.

Janne, die lijdt aan autisme en epilepsie, moet dan op een of andere manier op de ‘opstapplaats’ zien te komen, in het centrum van het dorp Zeeland, vijf kilometer verderop. Daar haalt een taxi de leerlingen op en rijdt 33 kilometer naar Sint-Michielsgestel, naar een school voor speciaal voortgezet onderwijs.

Maar hoe komt Janne bij de opstapplaats in Zeeland? Fietsen is geen optie, zegt moeder Maria Smits. „En haar met de auto brengen, zou veel van ons vergen. Dan moet ik eerst op en neer rijden en daarna onze twee zonen van 8 en 11 nog naar school brengen. Mijn man moet ook naar zijn werk.” En het openbaar vervoer? „De dichtstbijzijnde bushalte ligt hier 2,5 kilometer vandaan. En Janne zou een paar keer moeten overstappen. Voor een kind met haar beperkingen is dat problematisch.”

De taxi haalt vanaf schooljaar 2011/12 nauwelijks nog leerlingen van huis op. De vaste opstapplaats moet volstaan. Een andere mogelijkheid is dat leerlingen van de gemeente een ov-chipkaart krijgen, zegt wethouder Hetty Tindemans van Progressief Landerd. „Als er een bushalte dichtbij is, tenminste.”

Landerd vergoedt in een aantal gevallen de taxikosten niet langer. De gemeente heeft ook een eigen bijdrage ingevoerd. Mensen met een jaarinkomen van boven de 23.400 euro, moeten voor het leerlingenvervoer een bijdrage betalen van 461,50 euro per jaar. Ongeveer zeventig mensen in Landerd doen een beroep op leerlingenvervoer. Al met al wil de gemeente met deze maatregelen 25.000 euro per jaar bezuinigen.

Maria Smits ziet het komend schooljaar met vrees tegemoet. „Ik ga een brief schrijven aan de gemeente en hoop dat men wil luisteren naar mij en de andere ouders. Zodat Janne en alle anderen toch kunnen worden opgehaald.”