FNV schrapt referendum

De vakcentrale FNV ziet af van één algemeen referendum voor alle 1,4 miljoen leden over het nieuwe pensioenakkoord. Dat heeft de Federatieraad, gevormd door de voorzitters van de 19 aangesloten FNV-bonden, gisteren besloten. De reden is de afzonderlijke ledenraadpleging van Bondgenoten, de grootste FNV-bond (475.000 leden), die het akkoord afwijst. Agnes Jongerius, voorzitter van de vakcentrale, had eerder een FNV-brede ledenraadpleging aangekondigd over het principeakkoord tussen werknemers, werkgevers en het kabinet. Een gezamenlijke ledenraadpleging heeft alleen zin als alle leden dezelfde vraag krijgen voorgelegd, stelt vicevoorzitter Peter Gortzak van de Federatieraad. Nu FNV Bondgenoten een eigen referendum houdt zou het „appels met peren vergelijken” zijn. (NRC)