Europa weert zaad uit Egypte wegens EHEC-besmetting

Europa houdt de deur voorlopig dicht voor fenegriekzaad en andere zaden uit Egypte die gebruikt worden voor de productie van kiemgroenten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft gisteren bevestigd dat de bron van de recente EHEC-epidemie een lading fenegriekzaad is geweest uit Egypte.

Volgens de experts zijn de besmettingen in Duitsland, en onlangs ook in Frankrijk, „hoogstwaarschijnlijk” terug te voeren op één bron in Egypte. Duitse onderzoekers hadden afgelopen vrijdag ook al vastgesteld dat de bacteriën in Duitsland en Frankrijk identiek waren.

Er is nog geen fenegriekzaad gevonden waarop de besmetting met de EHEC-bacterie ook daadwerkelijk is vastgesteld. De besmetting zou veroorzaakt zijn door aanraking van de zaden met menselijke of dierlijke fecaliën.

De EFSA waarschuwt dat mogelijk ook andere landen delen van de besmette lading hebben ontvangen. Het gaat in eerste instantie om een lading fenegriekzaad uit 2009, maar de EFSA sluit niet uit dat ook nadien nog besmet zaad op de Europese markt is gekomen. Consumenten wordt aangeraden geen fenegriekkiemen of zaden te eten, tenzij door en door gekookt.

Bij de EHEC-uitbraak (een E.coli-bacterie) zijn sinds begin mei in Europa en Noord-Amerika meer dan vierduizend mensen besmet geraakt. In totaal bezweken 49 mensen aan de gevolgen van de besmetting, meestal door nierfalen. De belangrijkste haard was Duitsland waar 48 mensen stierven. In Zweden viel één dode, hier ging het om een vrouw die kort daarvoor in Duitsland was geweest.

Recentelijk was er een tweede uitbraak in de buurt van Bordeaux in Frankrijk. Daar raakten enkele tientallen leerlingen besmet, maar vielen geen doden.

Het bewust fenegriekzaad werd door een Duitse importeur ingekocht en was bestemd voor de teelt van kiemgroenten. Waar de besmette lading precies vandaan komt en aan wie de importeur allemaal heeft doorverkocht, is nog niet bekend.

De Europese commissaris voor Gezondheid, John Dalli, heeft gisteren bepaald dat voorlopig tot november een Europees importverbod geldt voor alle kiemmateriaal uit Egypte, inclusief sojabonen. Ook worden al aanwezige kiemgroenten uit Egyptisch basismateriaal onmiddellijk van de Europese markt gehaald.

China en India zijn de belangrijkste leveranciers van kiemzaden aan Europa. Egypte verkocht vorig jaar 49.000 ton van deze zaden aan Europese landen.