Europa verbiedt import van Egyptische zaden

In Egypte ligt mogelijk de bron van de EHEC-uitbarsting in Europa.

. De Europese Commissie sluit tijdelijk de grenzen voor enkele soorten Egyptische groentezaden. Op die manier moet verdere invoer van onder andere fenegriekzaad, dat ervan verdacht wordt besmet te zijn met de EHEC-bacterie, worden voorkomen. Het verbod geldt tot eind oktober.

De reden voor dit besluit is een melding van de Europese voedselveiligheidsdienst EFSA gisteren. Volgens de EFSA ligt de mogelijke bron van de EHEC-uitbarsting in Europa nog steeds in de winkels.

Fenegriek is een plant waarvan de blaadjes vaak als kruiden gebruikt worden in bijvoorbeeld Indiase curry. Het zaad wordt vaak gedroogd verkocht en EHEC-bacteriën kunnen er jarenlang op overleven.

Een partij van vijftien ton besmet zaad zou in Duitsland en Frankrijk terecht zijn gekomen. Maar nu zegt de EFSA dat het aantal landen in Europa die delen van de verdachte partij hebben ontvangen vermoedelijk „veel groter dan tot nog toe bekend” is.

De partij van vijftien ton werd geïmporteerd door een grote Duitse distributeur, die weer kleinere partijen leverde aan zeventig verschillende bedrijven, waarvan 54 in Duitsland en zestien in elf andere Europese landen. Het traceren van de punten waarop de verdachte zaden verkocht worden kan volgens de EFSA weken duren. De autoriteit kon niet garanderen dat er meerdere partijen fenegriekzaad besmet zijn met de bron van de E.coli-variant. (NRC)