Eerste vrijspraken in Egypte voor oud-ministers van Mubarak

In de eerste rechterlijke uitspraak in het voordeel van Egyptische oud-regeringsfunctionarissen sinds de val van president Mubarak in februari heeft een rechtbank in Kairo gisteren drie voormalige ministers vrijgesproken van corruptie. De vrijspraak volgde op dagen van onlusten en protesten van Egyptische burgers die zich kwaad maken over het trage tempo waarin politiemannen en ex-functionarissen worden vervolgd wegens corruptie, schendingen van de mensenrechten en de dood van ongeveer 850 betogers tijdens de opstand tegen Mubarak.

Voor komende vrijdag na het vrijdaggebed is tot nieuwe massademonstraties in Kairo en elders in het land opgeroepen uit protest tegen de processen en om een snellere overgang naar een democratisch bewind te eisen.

Ex-minister van Informatie Anas al-Fekky en ex-minister van Financiën Youssef Boutros-Ghali werden vrijgesproken van verspilling van publieke fondsen. Ex-minister van Huisvesting Ahmed al-Maghrabi werd vrijgesproken van corruptie. De drie ministers worden nog op andere aanklachten berecht. Boutros-Ghali werd bij verstek berecht omdat hij uit Egypte is gevlucht.

Veel advocaten gaven de regering de schuld van de vrijspraken. Zij zeiden dat de overhaaste doorverwijzing van veel zaken naar de rechters veroordelingen bemoeilijkt. Daarentegen prezen zij de rechters. Volgens hen tonen de vrijspraken aan dat de rechters zich niet laten drijven door de volkswoede maar professioneel optreden. Er waren echter ook critici die stelden dat de vrijspraken de aarzelingen bij de nu regerende militaire raad weerspiegelen om zijn vroegere vrienden te veroordelen.

Maar beide zijden waren het eens dat de volkswoede alleen zal groeien door de vrijspraken en mogelijk eigenrichting in de hand zal werken. Eerder deze week bestormden honderden mensen een (andere) rechtbank in Kairo die zeven politiemannen op borgtocht had vrijgelaten die worden beschuldigd van de dood van zeventien betogers tijdens de opstand. Een week geleden vielen er duizend gewonden bij een slag tussen politie en verwanten van gedode demonstranten die protesteerden tegen het trage tempo van vervolging van de verantwoordelijke autoriteiten.

Daarentegen klagen mensenrechtengroepen dat activisten die op blogs en sociale netwerken op internet het leger kritiseren, snel worden berecht en veroordeeld door militaire tribunalen. (Reuters, AP, AFP)