Eerste Nederlandse politietrainers naar Kunduz

De eerste politietrainers voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz zijn vanavond vertrokken.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zwaaide hen uit op Schiphol. De negen worden gestationeerd in het hoofdkwartier van de politietrainingsmissie van de EU in Afghanistan Eupol in Kabul en in Kunduz. De agenten leveren het komende jaar een bijdrage aan de Eupol-missie.

Op dit moment zijn er al twintig Nederlandse agenten in Afghanistan aan het werk, waar tot medio 2014 nog eens twintig van hun collega’s bijkomen. Van de veertig Nederlandse politiemensen zullen er circa vijftien in Kunduz aan de slag gaan en 25 in Kabul.

Eind juni dreigde een woordvoerder van de Taliban dat ze infiltranten gaan inzetten om Nederlandse politietrainers te doden. De infiltranten zouden zich dan voordoen als politieagent om vervolgens het vuur te openen op de Nederlanders.

Morgen vliegen nog eens ruim 160 militairen vanaf vliegbasis Eindhoven richting Afghanistan. De militairen worden voor hun vertrek toegesproken door minister van Defensie Hans Hillen, meldt persbureau Novum. In totaal gaan 545 Nederlanders een bijdrage leveren aan de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Vandaag bracht minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal een bezoek aan Kunduz. Dit werd maandag nog uitgesteld vanwege een “algemeen veiligheidsrisico”. Rosenthal zei daar dat hij “een goed gevoel had” over de situatie in de Afghaanse provincie.