ECB negeert advies S&P

De Kredietbeoordelaar brengt Europese Centrale Bank in lastig parket.

De Europese Centrale Bank is in een lastige situatie gekomen na de kritiek van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s op het Franse plan om banken Griekse obligaties aan te laten houden. Volgens S&P is het onvermijdelijk dat de Griekse obligaties de status ‘wanbetaler’ krijgen als Europese regeringen en banken hiertoe besluiten. De zorg voor de ECB is dat de bank geen Griekse obligaties meer als onderpand mag accepteren in ruil voor steun aan de noodlijdende Griekse banken.

Volgens de Financial Times overweegt de ECB Griekse schuld als onderpand voor noodsteun te blijven accepteren, zolang niet alle kredietbeoordelaars Griekse obligaties failliet verklaren. De obligatieruil leek vorige week nog uitkomst te bieden. Banken zouden bijdragen, maar hoefden geen verliezen te lijden. (NRC)