‘Piet Hein Donner vertrekt naar Raad van State’

Minister Piet Hein Donner in 2010. Foto NRC/Vincent Mentzel

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner vertrekt mogelijk naar de Raad van State. Dat meldt De Telegraaf vanmorgen.

De krant baseert zich op bronnen die stellen dat de overgang hem “eigenlijk niet meer kan ontgaan”. De opvolging van de huidige vicevoorzitter, Tjeenk Willink, wordt vrijdag besproken in de ministerraad. De Raad van State heeft de koningin als voorzitter; de vicepresident wordt vaak aangeduid als de ‘onderkoning van Nederland’.

Normaal wordt de minister van Binnenlandse Zaken belast met de benoemingsprocedure. Nu wordt de taak echter bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gelegd. Zo wordt voorkomen dat Donner over zijn eigen benoeming moet beslissen.

Update 10.54 uur:
Volgens de Haagse redactie van NRC zal er komende vrijdag nog geen besluit worden genomen over wie de nieuwe vicevoorzitter wordt. De hele benoemingsprocedure moet nog op gang komen en het is “waarschijnlijker” dat de opvolger van Tjeenk Willink pas in september of oktober bekend wordt. Ook de redactie in Den Haag heeft bevestigd gekregen dat Donner één van de serieuze kandidaten is, maar dat is al veel langer bekend.