De Winterspelen hebben Pyeongchang nodig

Vandaag kiest het IOC de stad voor de Winterspelen van 2018. Pyeongchang in Zuid-Korea is favoriet.

Het vereist enige topografische kennis om te weten dat Pyeongchang een plaats van 50.000 inwoners in het noordoosten van Zuid-Korea is. Die stad is de voornaamste kandidaat voor de Winterspelen van 2018, mede dankzij campagnestrateeg Mike Lee. Volgens de Londenaar is het simpel. Voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is het van belang dat wintersport mondiaal wordt ontwikkeld. Dan ligt deze keer een keus voor Azië voor de hand. München en Annecy, de twee concurrenten van Pyeongchang, vertegenwoordigen de traditionele sneeuwgebieden in het hart van Europa. En die witte werelden kennen we wel. De slogan die Lee heeft bedacht is ‘Nieuwe Horizonnen’. Bewust wordt Pyeongchang geprofileerd als de nieuwe omgeving voor de wintersport en toegangspoort voor Azië.

De invloed van Lee is niet te onderschatten, want de gedrongen Engelsman heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij hielp de voormalige Britse premier Tony Blair aan verkiezingsoverwinningen, was de strateeg achter zowel de kandidatuur van Londen voor de Zomerspelen van 2012 als van Rio voor de Spelen van 2016, bedacht de campagne voor de succesvolle kandidatuur van Qatar voor het WK voetbal in 2022. En dat rugby in 2016 aan het olympische programma wordt toegevoegd is mede de verdienste van Lee.

Zijn geheim? Verkondig een originele maar reële boodschap met keiharde garanties van de overheid, omdat het IOC niet graag risico’s loopt. Maar vooral: leg het accent in de campagne op de Spelen, niet op de kandidaat-stad. Lee: „Veel bids hebben als uitgangspunt dat een stad de Spelen hard nodig heeft. Hoezo? Het punt moet zijn: waarom hebben de Spelen die kandidaat-stad nodig? Voor ‘2012’ was Parijs favoriet. De Fransen bleven roepen dat Parijs de Spelen zo goed kon gebruiken, terwijl ‘Londen’ het omgekeerde uitdroeg.”

Ook andere belangen spelen een rol. In het geval van Pyeongchang die van Samsung als hoofdsponsor van het IOC. En het feit dat Pyeongchang zich voor de derde keer op rij kandidaat heeft gesteld. Onder IOC-leden leeft ook het sentiment dat ze met goed fatsoen niet langer om de Koreanen heen kunnen. Verder is het van groot belang dat de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak persoonlijk naar Durban is gekomen om Pyeongchang te steunen. Annecy moet het zonder president Nicolas Sarkozy doen, en München mist de steun van bondskanselier Angela Merkel.