Dat zijn acht miljoen schone lakens

July 3, 2011 - Istanbul, Turkey - A view of the Hagia Sophia in a room at the "Modern Sultan Hotel" in Istanbul, Turkey. (Photo: Charla Jones for NRC Handelsblad)
July 3, 2011 - Istanbul, Turkey - A view of the Hagia Sophia in a room at the "Modern Sultan Hotel" in Istanbul, Turkey. (Photo: Charla Jones for NRC Handelsblad) Charla Jones

Istanbul blijft hot. Het aantal buitenlandse bezoekers is dit voorjaar weer met 10 procent gestegen. Op naar de acht miljoen en een beetje.Acht miljoen hotelgasten. Evenveel schone lakens, zo ongeveer. Velen – de gelukkigen – kiezen voor een typisch hotelletje: twee kamers breed en vijf hoog in een slenterstraatje, liefst in de oude stad. Een eenvoudig huis in pasteltint, vaak met een terras en een klinkende naam. ‘Modern Sultan’ bijvoorbeeld. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, en Oost en West. Je hotelkamer is je eerste venster op de stad, op de daken en pleinen van Istanbul en soms zelfs op de Hagia Sophia. En het wordt ook al snel je enige rustpunt. Na zwerven door de stad en veel verloren lopen voelt het hotelletje als thuiskomen. Je geniet er van feta bij het ontbijt en van donker zwarte koffie. Of muntthee. Je zet je kamer vol met te dure namaakspullen. Je zucht dat het er erg warm is en zo druk, maar oh zo mooi. Je houdt van Istanbul. Je laat een indrukwekkende fooi achter. Je hotelbaas voelt heel even als een vriend voor het leven.

Fotoredacteur NRC Handelsblad