Conflict dreigt bij Ajax om afwijzing La Ling

De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is amper begonnen, of bij Ajax dreigt een nieuw conflict. Johan Cruijff heeft gedreigd de club de rug toe te keren als zijn ex-ploeggenoot Tscheu La Ling niet wordt benoemd tot algemeen directeur. Volgens NUsport wordt Cruijffs aanbeveling La Ling te benoemen niet serieus genomen.

Na de ‘revolutie’ die Cruijff bij Ajax ontketende met de oud-spelers Wim Jonk en Dennis Bergkamp, besloot algemeen directeur Rik van den Boog plaats te maken. Ook de raad van commissarissen onder leiding van voorzitter Uri Coronel stapte op.

Cruijff ziet La Ling als de ideale directeur om zijn plannen uit te voeren. Maar de leden van de nieuwe raad van commissarissen, waar Cruijff zelf ook deel van moet gaan uitmaken, zouden de Haagse oud-voetballer en zakenman „te licht en niet betrouwbaar” vinden, schrijft Nusport. Voor de raad van commissarissen zijn behalve Cruijff en Davids ook Steven ten Have, Paul Römer en Marjan Olfers gekandideerd.

La Ling, voormalig rechtsbuiten van onder meer Ajax, stapte na zijn actieve carrière in de voedingssupplementen. Sinds enkele jaren is hij eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencin.

Eerder werd bekend dat een andere serieuze kandidaat, oud-voetballer Marc Overmars, zelf geen algemeen directeur wil worden. De voormalige buitenspeler acht zichzelf nog te licht voor een dergelijke belangrijke functie bij zijn oude club. Overmars is nu commissaris bij Go Ahead Eagles.

Mocht Cruijff inderdaad weer afhaken bij Ajax, dan dreigt voor de nieuwe landskampioen een groot probleem. De club zit na het behalen van de landstitel midden in een overgangsfase. Met Bergkamp en Jonk stelde Cruijff een plan op om de opleiding te reorganiseren. Als gevolg van de bemoeienis van Cruijff stapte vorige week het hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink al op. Die merkte dat Jonk en Bergkamp achter zijn rug om toekomstgesprekken voerden met jeugdtrainers.