CIA verhoort Somaliër maanden op open zee

Een Somaliër is wegens verdenking van het verlenen van hulp aan Al-Qaeda meer dan twee maanden op een Amerikaans marineschip ondervraagd. De verdachte, Ahmed Abdulkadir Warsame, werd pas daarna gewezen op zijn zwijgrecht en op zijn recht zich te laten bijstaan door een advocaat.

De aanklager van de rechtbank in New York verklaarde gisteren dat de Somaliër materiële steun heeft verleend aan het Somalische Al-Shabaab en Al-Qaeda-op-het- Arabische-Schiereiland in Jemen. Verder wordt Warsame beschuldigd van wapenbezit en zou hij een sleutelfiguur geweest zijn in de wapenhandel tussen beide terreurorganisaties. De Somaliër ontkende schuld aan alle aanklachten.

De CIA arresteerde Warsame op 19 april waarna hij aan boord van een marineschip werd gebracht. Inlichtingenfunctionarissen ondervraagden Warsame twee maanden lang op open zee. In geen van beide terreurorganisaties had de Somaliër een hoge rang, maar voor de CIA was hij een waardevolle inlichtingenbron omdat hij unieke kennis van beide organisaties had. Toen de CIA haar ondervraging met Warsame had afgerond, werd hij opnieuw verhoord door de FBI, die de bewijzen verzamelde voor de officiële aanklacht die gisteren in New York werd ingediend.

Het vermoeden bestaat dat de CIA vaker op deze manier gaat opereren nu president Obama het netwerk van geheime CIA-gevangenissen heeft gesloten. De Amerikaanse president heeft al eerder verboden dat nieuwe terreurverdachten worden opgesloten in de omstreden Guantánamo Bay-gevangenis op Cuba. Volgens anonieme ambtenaren zitten er geen andere terreurverdachten op schepen vast. (AP)