Mark Cavendish wint vijfde etappe

Stage winner, Britain's Mark Cavendish (C) sprints on the finish line as he wins ahead of second-placed, Belgium's Philippe Gilbert (R), third-placed, Green jersey of best sprinter, Jose Joaquim Rojas (2ndL) and fourth-placed, France's Tony Gallopin (L), the 164.5 km and fifth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Carhaix and Cap Frehel, western France, on July 6, 2011. AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ
Stage winner, Britain's Mark Cavendish (C) sprints on the finish line as he wins ahead of second-placed, Belgium's Philippe Gilbert (R), third-placed, Green jersey of best sprinter, Jose Joaquim Rojas (2ndL) and fourth-placed, France's Tony Gallopin (L), the 164.5 km and fifth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Carhaix and Cap Frehel, western France, on July 6, 2011. AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ Mark Cavendish als eerste over de finish. Foto AFP/Nathalie Magniez

De Brit Mark Cavendish heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij klopte in de sprint de Belg Philippe Gilbert en de Spaanse groene trui-drager José Rojas.

De etappe van Carhaix naar Cap Fréhel werd ontsierd door enkele valpartijen, waar ook de Nederlandse klassementsrenner Robert Gesink bij betrokken was. Hij kwam ondanks zijn val gewoon in het peloton over de finish en verloor geen tijd. Hij heeft grote schaafwonden, aldus zijn ploegleider Frans Maassen, maar “Robert is een harde bikkel.”

Bovenin het algemeen klassement veranderde niets. De Noor Thor Hushovd behoudt het geel, op 1 seconde gevolgd door de Australiër Cadel Evans. Derde staat Fränk Schleck uit Luxembrug met 4 seconden achterstand.

Jose Joaquin Rojas verliest groene trui

Jose Joaquin Rojas start morgen niet meer in de groene trui in de Ronde van Frankrijk. De Spanjaard van Movistar werd wegens onreglementair sprinten door de jury uit de uitslag geschrapt, meldt zijn ploeg op Twitter. Rojas, die negende werd in de tussensprint, week af van zijn lijn en hinderde zo Mark Cavendish.

Rojas verliest de eerste plaats in het sprintersklassement aan Philippe Gilbert. Die wint een puntje en heeft nu 120 punten. De Spanjaard staat met 112 punten nog wel tweede. Cadel Evans is met negentig punten derde voor ritwinnaar Mark Cavendish. De Brit heeft inmiddels 84 punten.

Volg ook de dagelijkse tourcolumn van Peter Zantingh, die vandaag gaat over de val van Robert Gesink.