Burgemeester H'dorp: ouder stak brand aan

De brand in Hoofddorp waarbij in de nacht van maandag op dinsdag drie kinderen en hun ouders omkwamen, is hoogstwaarschijnlijk aangestoken door een van de ouders. Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer gisteravond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Tijdens het sporenonderzoek van de recherche zijn aanwijzingen gevonden van brandstichting, maar niet van betrokkenheid van buitenaf. Dat zegt hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink. Volgens hem is het „zeer waarschijnlijk” dat een van de gezinsleden de brand zelf heeft gesticht. De officier bevestigde dat er een explosie heeft plaatsgevonden. In de woning vonden politiemensen een jerrycan, en obstakels voor de deur.

Bovendien, zei de burgemeester, ontstaan in moderne huizen zelden vanzelf zulke branden dat er vijf doden vallen.

De vijf slachtoffers zijn zeer waarschijnlijk de mensen die ingeschreven staan als bewoners van dat huis: een 43-jarige man uit Irak, een 35-jarige vrouw uit Rusland en drie kinderen van 7, 9 en 11 jaar oud. Het vaststellen van de identiteit op basis van DNA-onderzoek gaat waarschijnlijk nog enkele dagen duren.

Volgens de burgemeester heeft de vader eerder één keer bij de politie gemeld dat de moeder was weggelopen, maar zij kwam terug. Jeugdzorg en een maatschappelijk werker werden ingeschakeld.

Eerder op de dag werd bekend dat de familie erg trots was op haar huis. De man heeft het maandenlang zelf verbouwd. De familie was sinds elf jaar in Nederland. De vrouw werkte als psychiater in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Het gezin stond goed bekend in hun woonwijk Toolenburg.

Vrijdagochtend wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden op de montessorischool waarop de kinderen zaten. ’s Middags houdt de protestantse kerk in de wijk een herdenkingsdienst. Wanneer de slachtoffers worden begraven, is nog niet bekend. De lichamen die nu nog in het huis liggen, worden waarschijnlijk vanavond laat uit de woning gehaald.