Amnesty: in Syrië misdrijven tegen menselijkheid

De Syrische autoriteiten hebben zich schuldig gemaakt aan misdrijven tegen de menselijkheid in de stad Tell Kalakh in mei, zo meent de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Amnesty heeft het optreden van het leger in de 70.000 inwoners tellende stad onderzocht en een systematische aanval op de burgerbevolking geconstateerd, waaronder moorden, foltering, willekeurige detenties en andere dergelijke acties, bedoeld om groot lijden te veroorzaken. Volgens Amnesty moet de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Syrië aan de orde stellen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

In zijn gisteren uitgebrachte rapport wijst Amnesty erop dat zijn onderzoekers sinds het begin van de protesten tegen de regering in maart van dit jaar in het hele land doodslag, foltering, willekeurige gevangenzetting en andere schendingen van de mensenrechten hebben onderzocht en gedocumenteerd. De organisatie heeft betoogd dat het optreden van leger en politie een patroon van wijdverspreide en systematische misdrijven aangeeft. Zij heeft de regering van president Bashar al-Assad opgeroepen daarnaar onderzoek te doen. Volgens Amnesty heeft Assad echter geen enkele aanwijzing gegeven dat dat gebeurt.

Verscheidene westerse landen dringen al langer aan op een veroordeling van het Syrische regime door de Veiligheidsraad. Een resolutie stuit vooralsnog echter op verzet van Rusland en China.

Volgens Syrische mensenrechtengroepen zijn tot dusverre meer dan 1.350 burgers gedood bij overheidsacties tegen demonstranten. De regering zegt dat gewapende groepen onder betogers 500 agenten en militairen hebben gedood. Er zijn geen cijfers uit onafhankelijke bronnen.

Mensenrechtengroepen zeggen dat militairen en agenten gisteren in de stad Hama zeker 22 burgers hebben gedood bij operaties na de massademonstratie van afgelopen vrijdag.

Rapport Terror in Tell Kalakh op amnesty.org