Aangifte van fraude en illegale handel met ov-chipkaarten

In- en uitcheckpoortjes bij het NS-station in Leiden. Foto NRC/Rien Zilvold

Beheerder van de ov-chipkaart Trans Links Systems (TLS) heeft aangifte gedaan bij de politie nadat het bedrijf illegale handel met anonieme ov-chipkaarten op het spoor is gekomen. Het gaat om fraude met ruim honderd kaarten, aldus een woordvoerder.

Een loketmedewerker op het station zou ruim honderd kaarten aan één persoon hebben verkocht, waarna kunstmatig 150 euro op de elektronische reizigerspassen werd gezet. De baliemedewerker heeft dit gemeld aan TLS. Volgens een woordvoerder was er ook in de database te zien dat er op anonieme kaarten krediet gezet was dat “niet bestond.” Deze kaarten zijn toen geblokkeerd.

De kaarten werden aangeboden op verschillende kortingwebsites en marktplaats.nl. Consumenten beklaagden zich na de aanschaf dat zij niet door poortjes konden omdat hun pasje geblokkeerd was, zegt de woordvoerder.

Begin dit jaar werd aangetoond dat met een Windows-programma en een legale kaartlezer van 30 euro het saldo op een ov-chipkaart kan worden verhoogd tot 150 euro. Minister Schultz (Verkeer, VVD) zei destijds dat de ov-chipkaart nooit 100 procent veilig zal worden. “Hij kan altijd worden gekraakt. Het blijft een ratrace van slimme koppen. Ik heb maar één eis: dat de kaart van de reiziger niet wordt gekraakt en bijvoorbeeld zijn saldo wordt weggehaald.”

De verplichte invoering van de ov-chipkaart voor treinreizen ligt politiek en maatschappelijk gevoelig. De afgelopen acht maanden debatteerde de Tweede Kamer er acht keer over. Eind 2012 wordt het gebruik van de kaart ook treinreizigers verplicht.